ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Ισραηλινό μουσείο θα αποσύρει το γλυπτό «McJesus» μετά από την αντίδραση χριστιανών Αράβων και μουσουλμάνων


Ένα Ισραηλινό μουσείο σχεδιάζει να αποσύρει ένα γλυπτό που απεικονίζει την μασκότ των Μακ Ντόναλντ ως σταυρωμένο Ιησού μετά από διαμαρτυρίες που ενώνουν τη χριστιανική μειονότητα της χώρας, μερικούς μουσουλμάνους, την υπουργό πολιτισμού και τον φιλοπαλαιστίνιο καλλιτέχνη.

Το γλυπτό κανονικού μεγέθους που δείχνει τον κλόουν Ρόναλντ Μακ Ντόναλντ σε ένα σταυρό βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης “Ιερά αγαθά” του Φινλανδού καλλιτέχνη Τζάνι Λεινόνεν σχετικά με τον καταναλωτισμό και τη θρησκεία. Άλλα κομμάτια απεικονίζουν τον Ιησού και την Παναγία ως κούκλες Κεν και Μπάρμπι.

Οι διαμαρτυρίες έγιναν βίαιες την Παρασκευή. Η Ισραηλινή αστυνομία διέλυσε εκατοντάδες διαδηλωτές την περασμένη Παρασκευή, χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες και δακρυγόνα για να διασκορπιστούν τα πλήθη, προκαλώντας ταραχές, σύμφωνα με αναφορές.

Η αστυνομία δήλωσε ότι συνέλαβαν έναν άνδρα για ύποπτη επίθεση και αναζητούσαν άλλους δύο ανθρώπους που έριξαν μολότοφ στο Μουσείο Τέχνης της Χάιφα.



Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν καθώς δεκάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν βίαια στο μουσείο, δήλωσε η αστυνομία. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν το Σάββατο.

H δήμαρχος της εβραιο-αραβικής πόλης Χάιφα δήλωσε την Πέμπτη ότι το γλυπτό θα αφαιρεθεί από την έκθεση μετά από διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των εκκλησιών.

“Το γλυπτό θα αφαιρεθεί και θα επιστραφεί το συντομότερο δυνατόν”, είπε η Einat Kalish Rotem σε ένα tweet. “Λυπούμαστε για τον θυμό που βίωσε η χριστιανική κοινότητα … και για τους σωματικούς τραυματισμούς και τη βία που το περιέβαλαν”.

Δεν είπε πότε θα αφαιρεθεί, αλλά πρέπει να επιστραφεί στο Φινλανδικό μουσείο που το δανείστηκε πέρυσι στο τέλος του μήνα.

Οι χριστιανοί Άραβες, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 2% του πληθυσμού της εβραϊκής πλειοψηφίας, βρήκαν ένα πρωταθλητή για την οργή τους στη Μίρι Ρέγκεβ, την υπουργό Πολιτισμού, της οποίας η λογοκρισία της τέχνης που θεωρείται φιλοπαλαιστινιακή την έκανε αγαπητή στην Ισραηλινή δεξιά.

Αναφερόμενη στον τραυματισμό των θρησκευτικών ευαισθησιών, η Ρέγκεβ απειλούσε να μειώσει τα κρατικά κεφάλαια στο μουσείο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ την επέκρινε, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε τέτοια εξουσία.

Ο γλύπτης του McJesus είχε επίσης ζητήσει την απομάκρυνση του εκθέματος καθώς ο ίδιος μποϊκοτάριζε το Ισραήλ σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστινίους.

Άλλοι είδαν στην απόφαση της Πέμπτης μια ευκαιρία για συμφιλίωση.
“Ο νικητής σήμερα είναι ο λαός της Χάιφα”, δήλωσε ο Wadie Abu Nassar, σύμβουλος των ηγετών των τοπικών εκκλησιών. «Η απομάκρυνση αυτού του γλυπτού είναι μια αντανάκλαση της επιθυμίας μας να συνυπάρξουμε στην πόλη».

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...