ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Ένα ταξίδι στο άπειρο: Οι ψυχεδελικές εγκαταστάσεις της Yayoi Kusama έρχονται στην Tate


ΑΡΙΛΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
H Tate, τον ερχόμενο Μάιο, μας δίνει την σπάνια ευκαιρία να δούμε από κοντά δύο από τα εμβληματικά «Infinity Mirrored Rooms» της μοναδικής avant – garde καλλιτέχνιδας Yayoi Kusama, τα οποία χαρίζουν στον θεατή τους την ψευδαίσθηση ενός απεριόριστου κόσμου.


Οι συναρπαστικές εγκαταστάσεις της έκθεσης Infinity Rooms θα σας μεταφέρουν στο μοναδικό όραμα της Yayoi Kusama για ατελείωτες αντανακλάσεις και ψυχεδελικά ταξίδια στο άπειρο. Η εγκατάσταση «Infinity Mirrored Room – Filled with the Brilliance of Life» είναι μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις της καλλιτέχνιδας και δημιουργήθηκε για την μεγάλη αναδρομική έκθεση της Kusama, που πραγματοποιήθηκε το 2012 και πάλι στην Tate Modern.

H εν λόγω εγκατάσταση είναι ένα δωμάτιο, όπου οι επισκέπτες -αφού εισέλθουν μέσα σε αυτό- περνούν μέσα από έναν διάδρομο φτιαγμένο από πλακάκια με καθρέφτες. Οι τοίχοι και η οροφή του δωματίου αντικατοπτρίζονται από τα πλακάκια, ενώ το πάτωμα που περιβάλλει τον διάδρομο καλύπτεται από μια ρηχή πισίνα νερού. Από τον οροφή κρέμονται εκατοντάδες μικρά, στρογγυλά φώτα LED που ανάβουν και σβήνουν ρυθμικά σε διαφορετικά χρώματα. Έτσι, οι μοναδικές πινελιές του φωτός σε αυτό σκοτεινό δωμάτιο μοιάζουν σαν να αντικατοπτρίζουν αδιάκοπα από τους καθρέφτες και το νερό, δίνοντας στον θεατή την αίσθηση πως βρίσκεται σε έναν φαινομενικά ατελείωτο χώρο. Το έργο αποτελεί στην κυριολεξία ένα ονειρικό ταξίδι στο άπειρο.


«Infinity Mirrored Room – Filled with the Brilliance of Life»

H Kusama είναι βαθιά γοητευμένη από το άπειρο του διαστήματος καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας της. Από την παιδική της ηλικία η Kusama υπέφερε από άγχος και παραισθήσεις, η οποίες συχνά είχαν τη μορφή πλεγμάτων ή κηλίδων που πολλαπλασιάζονταν με σκοπό να κυριαρχήσουν το οπτικό της πεδίο. Οι μορφές από αυτές τις ψευδαισθήσεις έγιναν η βάση του οπτικού καλλιτεχνικού της λεξιλογίου και την ενέπνευσαν. Από νωρίς στην καριέρα της, άρχισε να καλύπτει διάφορες επιφάνειες – συμπεριλαμβανομένων τοίχων, πατωμάτων, καμβάδων, αντικειμένων, ζώων και ανθρώπων – με το μοτίβο του πουά, το οποίο έγινε σήμα κατατεθέν της δουλειάς της. Οι μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις, όπως το Infinity Mirrored Room, συνδυάζουν αυτό το παραμυθένιο μοτίβο με την τεχνική της προοπτικής, την αγάπη της για το διάστημα και τη διαδραστική οπτική εμπειρία. Το έργο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της μανίας της Kusama για την εξερεύνηση του απείρου και της επανάληψης, ενώ ο διαδραστικός χαρακτήρας του δωματίου είναι χαρακτηριστικός του τρόπου με τον οποίο η πρακτική της εμπλέκει τον θεατή απευθείας, διασπώντας τα όρια μεταξύ αντικειμένου και υποκειμένου.


«Chandelier of Grief»

Μία ακόμη εγκατάσταση που θα εκτεθεί είναι το «Chandelier of Grief», ένα δωμάτιο που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός απεριόριστου κόσμου περιστρεφόμενων κρυστάλλινων πολυελαίων.  Επίσης, μια μικρή παρουσίαση φωτογραφιών – μερικές εκτίθενται πρώτη φορά – παρέχει το ιστορικό πλαίσιο για την εξέλιξη, αλλά και την επιρροή των εμβληματικών πλέον δωματίων με καθρέπτες της Kusama, στον κόσμο της τέχνης.


Γεννημένη το 1929 στο Matsumoto της Ιαπωνίας, η Kusama τράβηξε τα βλέμματα πάνω της την δεκαετία του 1960 στη Νέα Υόρκη για τις πολύπλοκες καλλιτεχνικές τεχνικές της, που είναι ένα μοναδικό συνονθύλευμα από εικαστικές εγκαταστάσεις, ζωγραφική, γλυπτική, μόδα και φαντασία. Στο ευρύ κοινό έγινε ιδιαίτερα γνωστή για τα πουά μοτίβα που χρησιμοποιεί συχνά στην τέχνη της. Από τη δεκαετία του 1970 ζει στο Τόκιο, όπου συνεχίζει να εργάζεται, ενώ πλέον είναι αναγνωρισμένη παγκόσμια ως μία από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς της.

Η έκθεση πραγματοποιείται στην Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ (Bankside, London SE1 9TG, Ηνωμένο Βασίλειο), από τις 11 Μαΐου του 2020 έως τις 9 Μαΐου του 2021.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...