ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

H ουσία της ελευθερίας από 40 καλλιτέχνες

Τ
ο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κερκυραϊκής Κληρονομιάς παρουσιάζει την εικαστική έκθεση «Εκ-Στάσεις: Απόπειρες Απεικόνισης της Ελευθερίας» υπό την επιμέλεια του Δρος Ιστορικού Τέχνης Μεγακλή Ρογκάκου.

Με αφορμή τον εορτασμό της 200ής επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θέλησε να προβάλει τον ρόλο του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού με εκδηλώσεις που φέρουν γενικό τίτλο «Ὓμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν». Μέρος αυτών των εκδηλώσεων είναι και η παρούσα έκθεση στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού από τις 10 Ιουλίου ως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Ἀγγέλικα Κοροβέση (Πύργος, γ. 1952). Ἠχοπρίονα Ἐλευθερίας, 2021. Ξύλο κα χάλυβας, 3: 14 x 48-60 x 3 ἐκ. Παραχώρηση Καλλιτέχνιδας, Ἀθήνα

Οι Εκ-Στάσεις είναι θεματική έκθεση που αφορά στην εξελισσόμενη αντίληψη της ελευθερίας, όπως ορίστηκε στο παρελθόν και διαμορφώνεται στο παρόν. Η έννοια της ελευθερίας είναι πολύπλευρη και προσφέρεται για φιλοσοφικές αναλύσεις. Στο αποικιοκρατικό παρελθόν, το θέμα της ελευθερίας ήταν ηθικοδιδακτικό με συγκεκριμένο στόχο την απάλειψη του υποδουλωτικού ζυγού, που ήταν αναγκαία προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός ανεξαρτήτου κράτους. Στο παρόν, σε μία εποχή αυξανόμενα υλιστική, το θέμα αφορά κυρίως στην εσωτερική ελευθερία, δηλαδή την ανεξαρτησία της σκέψης και των πράξεων από τη βαρύτητα των αυθεντιών, δεισιδαιμονιών, προλήψεων και προκαταλήψεων. Κοιτάζοντας την πολιτιστική ιστορία του κόσμου, ξεχωρίζουν μόνον ολίγα δεδομένα για την ελευθερία. Η παρούσα έκθεση διερευνά την προέλευση και την εξέλιξη της ιδέας της ελευθερίας και εξετάζει τη σημερινή σημασία της, με βάση τα εν λόγω δεδομένα.

 

Χάρης Κοντοσφύρης (Λέσβος, γ. 1965). Ἐλευθούριος Τσολιᾶς, 2021. Ἐγκατάσταση: σίδηρος κα ἦχος, 50 x 80 x 50 ἐκ. Παραχώρηση Καλλιτέχνη, Ἀθήνα.

 Ο τίτλος Εκ-Στάσεις είναι ευφυολόγημα, και λογοπαίζει με την πληθυντική εκδοχή του όρου έκστασις. Ετυμολογικά προέρχεται από το σύνθετο ρήμα εξίστημι (ἐκ + ἵστημι), που σημαίνει μία έντονη μυστικιστική εμπειρία κατά την οποία ο μύστης καταργεί την επαφή με την πραγματικότητα και τον κόσμο των αισθήσεων και επιζητεί τη μυστική ένωση με την υπερβατική οντότητα. Εδώ, έχει χαρακτήρα μίας λέξης που λειτουργεί το ίδιο στην ελληνική και την αγγλική. Σημαίνει τη θεία υπέρβαση που προκύπτει όταν κάποιος βιώνει την ουσία της ελευθερίας. Η αφίσα της έκθεσης παρουσιάζει τον πτηνόπου, το μυθολογικό ανθρώπινο πόδι του Ερμή που φέρει φτερά και του επιτρέπει να υπερβεί τις δυνατότητες του περιπάτου. Εδώ, ενδιαφέρει για τον παράδοξο αλλά ενδιαφέροντα συνδυασμό του ποδιού ως σημείου επαφής με τη γη και τα φτερά που το απογειώνουν. Κατά αυτόν τον τρόπο παραπέμπει στον όρο εκ-στάσεις της έκθεσης, ως τρόπου υπαρξιακής υπέρβασης από τη υλική πραγματικότητα προς την πνευματική ελευθερία.

 

Kostis (Ἀθήνα, γ. 1950). Θέλει Ἀρετήν καί Τόλμην ἡ Ἑλευθερία, 2000. Εὐρεθέντα ἀντικείμενα: δοιάκι και μοιρογνωμόνιο σε βάση ἀπό καουτσούκ. 90 x 22 x 22 ἐκ. Παραχώρηση Καλλιτέχνη, Ἀθήνα.

 Οι Εκ-Στάσεις περιλαμβάνουν έργα συγχρόνων Ελλήνων καλλιτεχνών με θέμα τη σημερινή διάσταση της έννοιας της ελευθερίας. Σαράντα καλλιτέχνες παρουσιάζουν από ένα έργο που προέκυψε από την έρευνά τους για την έκσταση που οδηγεί στην πνευματική ελευθερία ως υπέρβαση των ορίων του χώρου και του χρόνου. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι: 

Μανώλης Αναστασάκος, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Χρύσα Βαθιανάκη, Κάτια Βαρβάκη, Δημοσθένης Γαλλής, Χρήστος Γαρουφαλής, Νίκος Γιαβρόπουλος, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Ανδρέας Ζυμβραγός, Στέλλα Καπεζάνου, Βασίλης Καρακατσάνης, Χάρης Κοντοσφύρης, Αγγέλικα Κοροβέση, Βασιλική Κοσκινιώτου, Νίκος Κρυωνίδης, Κωστής, Κώστας Λάβδας, Αγαλίς Μάνεση, Παναγιώτης Μασωνίδης, Γιώργος Μέγκουλας, Δημήτρης Μηλιώτης, Ιωάννης Μονογυιός, Νίκος Μπασιάς, Θωμάς Μπερτόλης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Θόδωρος Μπρουσκομάτης, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Μαργαρίτα Πέτροβα, Λένα Πλάτωνος, Μαρίνα Προβατίδου, Ράνια Ράγκου, Δημήτρης Σεβαστάκης, Βασίλης Σολιδάκης, Τίτα Σταύρου, Πέτρος Στραβοράβδης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Μίλλυ Φλαμπουριάρη, Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης και Μανώλης Χάρος.

 

Μανώλης Ἀναστασάκος (Ἀθήνα, γ. 1977). Ἐλευθερία, 2011. Λάδι και σμάλτο σε χαρτί πρεσαρισμένο σέ ξύλο, 82 x 77 ἐκ. Παραχώρηση Ἰδιωτικῆς Συλλογῆς, Ἀθήνα.

Τα έργα φανερώνουν ότι η αντίληψη της ελευθερίας είναι μία εγγενώς ανοιχτή, πολλαπλή και σύνθετη συνθήκη. Τα έργα επιλέγηκαν και με βάση το κριτήριο να είναι αντιπροσωπευτικά των προσφάτων τάσεων της διεθνούς σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής.

Το λεύκωμα που συνοδεύει την έκθεση είναι ένα ευρύ αφιέρωμα στην εθνική επέτειο του 1821. Σε 200 σελίδες, περιλαμβάνει μελέτες για την Ελληνική Επανάσταση, παρουσίαση των Προδρόμων και Ηρώων της Παλιγγενεσίας και ειδική έρευνα, που υποστήριξε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για τον ρόλο της Επτανήσου στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα. Στο δεύτερο μέρος του, που αφορά στις Εκ-Στάσεις, περιλαμβάνει πραγματεία και συνοπτικό σχολιασμό για κάθε έκθεμα από τον επιμελητή της έκθεσης. Προσφέρεται στη συμβολική τιμή των 20€ και είναι διαθέσιμος σε δύο γλώσσες – ελληνικά και αγγλικά.

Μαρίνα Προβατίδου (Θεσσαλονίκη, γ. 1978). Ἐλευθερία Ἲκαρον ἐπτέρωσε, 2021. Ξυλογραφία, λινόλεουμ καὶ βαθυτυπία σὲ χαρτί, 66 x 53 ἐκ. Παραχώρηση Καλλιτέχνιδας, Θεσσαλονίκη.

 


 
Δημήτρης Σεβαστάκης (Σάμος, γ. 1960). Δεύτερη Μνήμη, 2013-2021. Μεικτή τεχνική: γραφίτης σε χαρτιά και ἀκρυλικό σέ καμβᾶ, 80 x 100 ἐκ. Παραχώρηση Καλλιτέχνη, Ἀθήνα.

 

 

Θωμᾶς Μπερτόλης (Ἀθήνα, γ. 1973). Πήγασος, 2011. Ψημένος πηλός, 62 x 41 x 53 ἐκ. Παραχώρηση Καλλιτέχνη, Ἀθήνα.

 

 

Βασίλης Σολιδάκης (Κρήτη, γ. 1948). Δαμάζοντας τη Χίμαιρα, 2021. Λάδι και κάρβουνο σε καμβᾶ, 100 x 100 ἐκ. Παραχώρηση Καλλιτέχνη, Ἀθήνα.

 


 
Κάτια Βαρβάκη (Ἀθήνα, γ. 1957). Το Ἔνδυμα τῆς Ἐλευθερίας, 2021. Λάδι και ἀκρυλικό σε καμβᾶ, 110 x 110 ἐκ. Παραχώρηση Γκαλερί Ἀστρολάβος, Ἀθήνα.

 

 

Ἰσμήνη Μπονάτσου (Κεφαλονιά, γ. 1964). Ἔκσταση, 2021. Γραφίτης, κάρβουνο, παστέλ καὶ μετάξι ἀναρτημένη σε χαρτί, 143 x 93 ἐκ. Παραχώρηση Καλλιτέχνιδας, Ἀθήνα.

 

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Αίθουσα Εκθέσεων Νικόλαος Γύζης, Ακτή Γεωργίου Δρόσου, 84200 Τήνος,

Εγκαίνια: Σάββατο, 10 Ιουλίου, 20.00

Διάρκεια έκθεσης: 10 Ιουλίου – 10 Σεπτεμβρίου 2021

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη 09.00 – 15.00 Παρασκυεή – Κυριακή 10.30 – 14.00 και 19.00 – 21.00

Επικοινωνία: Τηλ.  +30 22830 29070, info@itip.gr.

 

https://www.art22.gr/h-%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-40-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%ad%cf%87%ce%bd%ce%b5/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...