ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

«Συρία δε, Μουσών εργαστήριον» (Εγκαίνια Έκθεσης 21/7/2021)

Ψηφιακή έκθεση με τίτλο «Συρία δε, Μουσών εργαστήριον» διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Δαμασκού στη Συρία και με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ (Δήμος Αθηναίων). Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021, στις 19.30.

 

Η έκθεση φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» – Παλαιό Πιλοποιείο Πουλόπουλου, του Δήμου Αθηναίων, στο Θησείο, και παρουσιάζει τα αποτελέσματα του Επιστημονικού προγράμματος «Καταγραφή Επιδαπέδιων Ψηφιδωτών της Συρίας», που διενεργήθηκε κατά τα έτη 2004-2008.


Τα ψηφιδωτά προέρχονται από τις συλλογές πολλών μουσείων της Συρίας, η δε καταγραφή και τεκμηρίωσή τους πραγματοποιήθηκε από Σύρους φοιτητές αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Δαμασκού, υπό την καθοδήγηση επιστημόνων του ΕΚΒΜΜ. Το υλικό αυτό καταγράφηκε σε πρώτη φάση την περίοδο 2004-2008 και από το 2020 μελετήθηκε και οργανώθηκε σε ψηφιακό αρχείο με σκοπό τη δημοσιοποίησή του. Το αρχείο αυτό σήμερα, μετά τον πόλεμο και τις καταστροφές που υπέστη ο πολιτιστικός πλούτος της Συρίας, αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη μελέτη της καλλιτεχνικής πνευματικής ζωής της Ανατολικής Μεσογείου κατά την Πρώιμη Βυζαντινή περίοδο. Στα ψηφιδωτά του ψηφιακού αρχείου, μεταξύ άλλων, αναπαρίστανται μυθολογικές και  χριστιανικές παραστάσεις καθώς, και σκηνές καθημερινού βίου, που προβάλλουν το υψηλό επίπεδο της ζωής στις πόλεις της Συρίας.

 


Στο πλαίσιο της ψηφιακής έκθεσης, πολυάριθμα υψηλής πολιτιστικής αξίας επιδαπέδια ψηφιδωτά της Συρίας, που χρονολογούνται από τα ρωμαϊκά έως και τα βυζαντινά χρόνια, προβάλλονται με σύγχρονους διαδραστικούς τρόπους, ενώ παρουσιάζονται και σε ηλεκτρονική τράπεζα (e-Table). Παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με την προέλευση, την ιστορία και την τέχνη των ψηφιδωτών, παρακολουθώντας ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ.

 Είσοδος ελεύθερη.

 Πληροφορίες

 

Τόπος: Αθήνα, Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο.

Διάρκεια έκθεσης: 21 Ιουλίου – 6 Αυγούστου 2021.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 11:00-19:00 και Σαββατοκύριακα 10:00-15:00.

Ξεναγήσεις ομάδων: 22 και 23 Ιουλίου 2021 (κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας). Πληροφορίες: Δρ Φλ. Καραγιάννη, τηλ.: 2310 889830.

 

https://www.pemptousia.gr/2021/07/siria-de-mouson-ergastirion/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...