ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Οι ερευνητές ξαναβρήκαν είδη φιδιού που χρησιμοποιήθηκαν ως βιολογικό και ψυχολογικό όπλο στην αρχαία Ελλάδα

Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε μάχη, πιθανότατα φοβισμένοι από το μυαλό σας, και τότε τα εχθρικά στρατεύματα αρχίζουν να πετούν φίδια στο πρόσωπό σας. Οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν ακριβώς αυτό, λέει μια ομάδα ερευνητών που ανακάλυψαν ξανά ένα είδος βόα στη Σικελία που χρησιμοποιήθηκε σε πολέμους, το οποίο δεν είχε παρατηρηθεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Ήταν μια περίπτωση βιολογικού, ψυχολογικού και αντισυμβατικού πολέμου, όλα τυλιγμένα σε μια τρομακτική τακτική.

Άλογα και καμήλες έχουν χρησιμοποιηθεί ως πολεμικά ζώα πιθανώς από τότε που υπήρξε πόλεμος. Ο Αννίβας και άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των Ασιατών, χρησιμοποίησαν ελέφαντες στον πόλεμο. Πολλοί στρατοί έχουν χρησιμοποιήσει σκύλους στον πόλεμο με διάφορους τρόπους. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν σκορπιούς. Διάφοροι αντιμαχόμενοι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει περιστέρια για να μεταφέρουν μηνύματα από και προς τα εμπρός. Και δυστυχώς, διάφοροι λαοί σε όλο τον κόσμο έβαλαν φωτιά σε διάφορα είδη ζώων, συμπεριλαμβανομένων πιθήκων, χοίρων και αρουραίων, και τα έστειλαν στον εχθρό για να σπείρουν σύγχυση και τρόμο.

Τώρα, μια ομάδα ερευνητών λέει ότι έχουν εντοπίσει αρκετά δείγματα Eryx jaculus, το ερημόφιδο ή βόας της άμμου, στην επαρχία Agrigento της Σικελίας. Το ντροπαλό, μη δηλητηριώδες φίδι δεν είναι ιθαγενές στη Σικελία, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι Έλληνες το εισήγαγαν εδώ και πολύ καιρό επειδή είναι εκεί σε αριθμούς και οι ντόπιοι έχουν ονόματα γι 'αυτό.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους σε ένα σύντομο άρθρο στο περιοδικό Acta Herpetologica .

«Οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα φίδια ως βλήματα, τα έριχναν στα εχθρικά πλοία πριν επιτεθούν για να δημιουργήσουν σύγχυση και φόβο», δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο Gianni Insacco, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ansa. «Γενικά χρησιμοποιούσαν οχιές που είχαν. Εναλλακτικά, θα χρησιμοποιούσαν παρόμοια είδη, όπως ο βόας της άμμου. »

 

Μια ζωγραφική μιας μυθικής μάχης που περιλαμβάνει μαϊμούδες και ελέφαντες μεταξύ του ινδουιστή-θεού Ράμα και του βασιλιά της Λάνκα. Τόσο οι πίθηκοι όσο και οι ελέφαντες έχουν χρησιμοποιηθεί σε πραγματικό πόλεμο. (Wikimedia Commons )

Οι Έλληνες ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο είδος, τον βόα της άμμου στη μάχη. Οι αρχαίοι Έλληνες αποίκισαν τη Σικελία από το 800 π.Χ. Η περιοχή όπου οι ερευνητές βρήκαν τα φίδια είναι κοντά στον τόπο δύο αρχαίων μαχών.

«Οι αρχαίες εισαγωγές των φιδιών για θρησκευτικές λατρείες ή για τελετουργίες πολέμου προτάθηκαν επίσης από τους Masseti και Zuffi (2011), με ιδιαίτερη αναφορά στους Έλληνες που κατοικούσαν στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα και έδωσαν δύο σημαντικές μάχες σε αυτές τις περιοχές [της νότιας Σικελίας] το 405 μ.Χ. και το 310 μ.Χ.», αναφέρει το έγγραφο των μελετητών.

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα φίδια ως πολεμικά όπλα

Ο βόας της άμμου μεγαλώνει μέχρι 84 εκατοστά (33 ίντσες) αλλά συνήθως έχει μήκος 30 έως 60 εκατοστά (12 έως 24 ίντσες). Τόπος του είναι η νοτιοανατολική Ευρώπη, η Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τα βουνά του Καυκάσου, στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική. Αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη Σικελία στα μέσα ενημέρωσης το 2006, αλλά οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την παρουσία του εκεί στη νέα τους μελέτη. Βρήκαν έξι δείγματα - τρία ζωντανά και τρία νεκρά, δύο νεκρά στο δρόμο και ένα πνιγμένο σε φρεάτιο, και έχουν υπάρξει πολλές αναφορές τα τελευταία χρόνια για άλλες παρατηρήσεις.

Οι Έλληνες δεν ήταν οι μόνοι που χρησιμοποιούσαν φίδια εναντίον των εχθρών τους. Ένα άρθρο σχετικά με τη χρήση ζώων στον πόλεμο στο AllEmpires.com δίνει μια ανατριχιαστική αφήγηση μιας μάχης του 190 π.Χ., στην οποία συμμετείχε ο Αννίβας Μπάρκα:

Δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι για τις ναυαρχικές του ικανότητες και τις ναυτικές του τακτικές, αλλά εδώ τονίστηκε πραγματικά η χρήση του βιολογικού πολέμου. Σε μια ναυτική εμπλοκή εναντίον του Βασιλιά της Περγάμου, Ευμένη Β', ενώ ήταν μισθοφόρος για μια συγκεκριμένη Αυτοκρατορία στην Ανατολή, ο Αννίβας γέμισε χιλιάδες πήλινα βάζα με δηλητηριώδη φίδια και τα μετέφερε στον αποδεκατισμένο και καταδικασμένο στόλο του. Καθώς πλησίαζε ο στόλος της Περγάμου, δόθηκε η εντολή να εκσφενδονιστούν όλα τα βάζα σε εχθρικά πλοία. Καθώς τα βάζα έσπασαν, τα φίδια σύρθηκαν και προκάλεσαν απόλυτη καταστροφή όχι μόνο στους ναυτικούς, αλλά και στους κωπηλάτες. Βάζα γεμάτα φίδια πετούσαν αριστερά δεξιά και στο κέντρο και το τελικό αποτέλεσμα ήταν υπέρ του Αννίβα, με αυτόν να κερδίζει μια ολοκληρωμένη νίκη λόγω του χάους που δημιούργησε στις τάξεις του εχθρού.

Προτεινόμενη εικόνα: Φωτογραφία του άμμου του ακοντίου από την Πελοπόννησο (Φωτογραφία από τον Benny Trapp/ Wikimedia Commons )

Από: Mark Miller

https://www.ancient-origins.net/news-general/researchers-rediscover-species-snake-used-biological-and-psychological-weapon-ancient-020684

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...