ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Μερικά από τα πιο ακριβά έργα τέχνης που πουλήθηκαν το 2021

Τα έργα των Βαν Γκογκ, Πόλοκ, Πικάσο, αλλά και του Μονέ είναι ανάμεσα στα πιο ακριβά έργα τέχνης που πουλήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2021.

Τα δεδομένα δεν ξαφνιάζουν ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα έργα τέχνης που πουλήθηκαν το 2021. Διάσημοι καλλιτέχνες του 19ου και του 20ου αιώνα πρωταγωνίστησαν στις φετινές δημοπρασίες. Ας δούμε, λοιπόν, μερικά από τα έργα που πουλήθηκαν και ποια ήταν η τελική τους τιμή.

 

Cabanes de bois parmi les oliviers et cyprès (1889)


Ο Βαν Γκογκ δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συγκεκριμένη λίστα. Το έργο, που ανήκε στη συλλογή του Edwin Cox, χαρακτηρίζεται από τα ιδιαίτερα μοτίβα που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης, όπως οι ελιές και οι στροβιλιστές πινελιές. Πουλήθηκε για 71,350,000$, ενώ και τα υπόλοιπα έργα της συλλογής ξεπέρασαν τις αρχικές τους εκτιμήσεις, αναδεικνύοντας την ανανέωση του ενδιαφέροντος για τα έργα της ύστερης περιόδου του καλλιτέχνη.

 

Number 17 (1951)

Το συγκεκριμένο έργο του Πόλοκ κατέληξε να είναι το πιο ακριβό έργο του που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Πουλήθηκε από την Sotheby’s για 61,161,000$, καταρρίπτοντας το τελευταίο ρεκόρ των 58.4 εκατομμυρίων που είχε επιτύχει ο Πόλοκ το 2013.

 


Τζάκσον Πόλοκ, Number 17, 1951 | Πηγή: Sotheby’s

 

Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Thérèse) (1932)

Το πορτρέτο της μούσας του Πικάσο, της Marie-Thérèse Walter, ήταν το πιο ακριβό και το μόνο που ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια. Συγκεκριμένα, πουλήθηκε για 103,410,000$. Αξίζει να τονισθεί ότι το 2013, σε άλλη δημοπρασία, το έργο πουλήθηκε για 44.7 εκατομμύρια, ενώ το 1997 για μόλις 6.8 εκατομμύρια.

Πάμπλο Πικάσο, Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Thérèse), 1932 | Πηγή: The Wall Street Journal


Everydays: The First 5000 Days (2021)

Ίσως η πιο ιδιαίτερη περίπτωση αυτής της λίστας. Πρόκειται για το πρώτο NFT (Non-fungible token) το οποίο πουλήθηκε από έναν μεγάλο οίκο δημοπρασιών (Christie). Το έργο είναι ουσιαστικά ένα αμάλγαμα έργων από τη σειρά “Everydays” του καλλιτέχνη Mike Winkelmann (γνωστού ως Beeple). Η τεράστια πώληση, των 69,346,250$, θα μπορούσε να σηματοδοτεί την αναζήτηση νέων τρόπων συλλογής και διανομής της τέχνης εν μέσω μιας ψηφιακής εποχής.

 

Le Bassin aux nymphéas (1917)

Η ιδιαίτερη τεχνική του Κλωντ Μονέ, αλλά και ένα από τα αγαπημένα του θέματα, τα νούφαρα, είναι εμφανή στον πίνακα που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του έργου του. Το έργο πουλήθηκε για 70,353,000$ και συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στα 10 ακριβότερα έργα του καλλιτέχνη, τα οποία έχουν παρόμοια θεματολογία.

Πηγή: Artsy

Κεντρική εικόνα θέματος: Κλωντ Μονέ, 1917-19, Le Bassin aux nymphéas | Πηγή: Sotheby’s

https://www.culturenow.gr/merika-apo-ta-pio-akriva-erga-texnis-poy-poylithikan-to-2021/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...