ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Η ανακαινισμένη βυζαντινή εκκλησία του 5ου αιώνα μ.Χ. ανοίγει ξανά στη Λωρίδα της Γάζας


Μετά από τις αναστηλωτικές εργασίες που κράτησαν τρία χρόνια, είναι επισκέψιμα από τη Δευτέρα τα ερείπια του βυζαντινού ναού του 5ου αιώνα μ.Χ. που ανακαλύφθηκε στη Γάζα το 1997. 

Πρόκειται για το καθολικό μοναστηριού που βρίσκεται στην Τζαμπάλια στο δρόμο προς την Ιερουσαλήμ – το μοναστικό συγκρότημα εκτιμάται ότι καταλάμβανε 800 τετραγωνικά μέτρα και είχε και βαπτιστήριο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, τα μωσαϊκά στο δάπεδο του ναού «είναι σπάνια» και απεικονίζουν σκηνές κυνηγιού, ζώα και φοίνικες. Οι επισκέπτες μπορούν να τα θαυμάσουν περπατώντας πάνω σε ανυψωμένους ξύλινους διαδρόμους.

Οι τοίχοι του ναού σε ρυθμό βασιλικής ήταν διακοσμημένοι με θρησκευτικά κείμενα γραμμένα στα ελληνικά – χρονολογήθηκαν στην εποχή του Θεοδόσιου Β’, ο οποίος ήταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου από το 408 έως το 450 μ.Χ.



Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκε ο αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος, ο οποίος τόνισε ότι ο μοναχισμός στη Λωρίδα της Γάζας ξεκίνησε το έτος 280. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής εκκλησίας, σήμερα οι χριστιανοί στην περιοχή είναι περίπου 1.000, από 7.000 που ήταν πριν από το 2007.

Αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν ότι η αναστήλωση του ναού είναι ένα παράδειγμα του πώς «αγκαλιάζονται οι χριστιανοί αδελφοί».

Τα έργα χρηματοδοτήθηκαν από τη γαλλική οργάνωση Première Urgence Internationale με σχεδόν 250.000 δολάρια, ενώ υποστήριξη παρείχε και το British Council.

 

Βυζαντινή εκκλησία Jabaliya (Al Mukheitim)

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, κατά την πλακόστρωση της περιφερειακής οδού Salah al-Din στη Λωρίδα της Γάζας, ανακαλύφθηκαν τα ερείπια της βυζαντινής εκκλησίας, η οποία χρονολογείται από το 444 μ.Χ.

Το κτίριο βρισκόταν σε ένα αρχαίο νεκροταφείο στα περίχωρα της Γάζας στο δρόμο προς την Ιερουσαλήμ. Μια πλούσια οικογένεια είχε ιδρύσει ένα ιερό στη μνήμη του νεκρού της.


Πρόκειται για βασιλική που αποτελείται από τρία κλίτη και επικοινωνούσε με ένα παρεκκλήσι όπου οι πιστοί έρχονταν για να προσφέρουν λάδι και είδη κήπου για την οικογένεια που ήταν υπεύθυνη του ιερού.

Ένα μεγάλο βαπτιστήριο με τέσσερα δωμάτια υποδηλώνει την υψηλή θρησκευτική σημασία του χώρου για τους προσκυνητές. Τα τρία κτίρια (εκκλησίες, παρεκκλήσι και βαπτιστήριο) εξακολουθούν να είναι στρωμένα με 400 m² πολύχρωμα μωσαϊκά υψηλής ποιότητας.

Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα αποκαλύπτουν μεγάλη οικονομική άνθηση στη Λωρίδα της Γάζας τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Με τις δεκαεπτά γραφές στα παλαιά ελληνικά χαραγμένα στα ψηφιδωτά, η βυζαντινή εκκλησία στην Τζαμπαλίγια θεωρείται μία από τις κύριες εκκλησίες στο Λεβάντε.

Πηγή: PontosNews, PrevezaPosto

https://anaskafi.blogspot.com/2022/01/5_27.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...