ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Μία Έκθεση - Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία ξεκινά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Οι δημιουργίες του Μιχάλη Βασιλόπουλου που θα παρουσιαστούν, αποτυπώνουν με κάθε λεπτομέρεια την Αγιορείτικη αρχιτεκτονική κληρονομιά όπως αυτή σώζεται σήμερα.

Με το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο, ο Μιχάλης Βασιλόπουλος «έχτισε» τα πιο βαριά μνημεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης, τα οποία έρχονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, στη νέα Εθνική οδό Πατρών Αθηνών, από την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 μέχρι και την Κυριακή 30 Απριλίου 2023.

Η κατασκευή ολόκληρης της Αθωνικής Πολιτείας με τα είκοσι (20) ιστορικά Μοναστήρια της, έγινε από μικρά κομμάτια ξύλου μπάλσα. Το μπάλσα (ochromapyramidale) είναι το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο. Προέρχεται από ένα φυλλοβόλο δένδρο που φύεται στα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής.

Οι δημιουργίες του Μιχάλη Βασιλόπουλου αποτυπώνουν με κάθε λεπτομέρεια την αγιορείτικη αρχιτεκτονική κληρονομιά όπως αυτή μας σώζεται σήμερα. Οι μακέτες των είκοσι Μονών, τοποθετημένες πάνω στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής σπάνε το «Άβατον» και προσφέρουν μια νοερή περιήγηση στα απρόσιτα για πολλούς μοναστήρια.

Την επιμέλεια της σημαντικής έκθεσης έχει από το Πανεπιστήμιο Πατρών, η κυρία Μαρία Αργυροπούλου & η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, του ΥΠΕΞ (στο οποίο υπάγεται το Άγιον Όρος), του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Την οργάνωση της Έκθεσης και των παράλληλων εκδηλώσεων που θα την πλαισιώνουν, έχουν οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού σε συνεργασία με το περιοδικό «Πατρινόραμα».

Την Έκθεση έχει θέσει ευθύς εξαρχής υπό την αιγίδα του και ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος Β', ο οποίος στο μήνυμα του μεταξύ άλλων γράφει «... το 'Αγιον Όρος καθίσταται έως και σήμερα όχι μόνον τόπος ασκήσεως και αγιασμού, αλλά εστία πολιτισμού, γραμμάτων, καλλιτεχνικών επιτευγμάτων, κειμηλιοφύλακας αλλά και θεματοφύλακας της παράδοσης. Το καλλιτεχνικό τάλαντο του κ. Μιχάλη Βασιλόπουλου, τον οποίο συγχαίρω ολοθέρμως, συνυφασμένο με την αγάπη για την παράδοση και τον βυζαντινό πολιτισμό, που ίδρυσε τα ιερά οικοδομήματα της Αθωνικής Πολιτείας, μας προσφέρουν σήμερα ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα, όχι μόνο υψηλής αισθητικής και αρχιτεκτονικής ακρίβειας, αλλά, κυρίως, πνευματικότητας».

Η έκθεση πρόκειται να εγκαινιαστεί, την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 30 Απριλίου 2023. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις και Ημερίδες.

Ώρες λειτουργίας : 09:00 με 15:00.

Eίσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Πηγή: The Best, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://anaskafi.blogspot.com/2023/03/blog-post_355.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...