ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Τα καλοκαίρια του Χρήστου Καπράλου στην Αίγινα


Ήρα Παπαποστόλου

Κριτικός και Ιστορικός τέχνης

Το Μουσείο του Χρήστου Καπράλου βρίσκεται σε μια από τις πιο όμορφες γειτονιές της Αίγινας, στην περιοχή Πλακάκια, τρία χιλιόμετρα από το λιμάνι προς το βορρά και επί του παραλιακού δρόμου. Άρχισε να λειτουργεί από το 1995, δύο χρόνια, δηλαδή, μετά το θάνατο του γλύπτη.

Αντικρίζεις γλυπτά του μόλις βρεθείς στον υπαίθριο χώρο με το υπέροχο σπίτι και το εργαστήριο να λούζεται στο αιγινήτικο φως δίπλα στη θάλασσα.

Στις αίθουσες του μουσείου φιλοξενούνται εντυπωσιακά γλυπτά σε ξύλο, πωρόλιθο και μάρμαρο αλλά και ζωγραφικά έργα καθώς και μικρογλυπτική σε μπρούντζο και πηλό. Τα περισσότερα έργα θα τα χαρακτηρίζαμε μνημειακά λόγω των μεγάλων τους διαστάσεων.


Γλυπτά που μαγεύουν, με τίτλους όπως Μάνα και Παιδί, Λουόμενες, Σπερχειός, Νίκη, Σταύρωση.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς ξεπηδούν οι μορφές μέσα από το ξύλο, χωρίς να χάνεται η φόρμα του. Ο γλύπτης ήταν ικανός να βλέπει με τη φαντασία του τη μορφή μέσα στον κορμό και, αξιοποιώντας το τυχαίο, να υλοποιεί το έργο του.

Ο Χρήστος Καπράλος δικαιολογημένα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες του 20ου αιώνα σε παγκόσμιο επίπεδο: τα έργα του κοσμούν ιδιωτικές συλλογές και μουσεία σε Ευρώπη και Αμερική. Γλύπτης, ζωγράφος και χαράκτης, είναι ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους τού μοντερνισμού στην Ελλάδα.


Στο μουσείο του ο θεατής συναντά σημαντικό αριθμό έργων από όλες τις περιόδους του καλλιτέχνη (από το 1963 έως το 1993) με το χάλκινο άγαλμα «Η Μάνα» να μας υποδέχεται ακριβώς απέναντι του συμβολίζοντας την Ελληνίδα μάνα που περιμένει τον ναυτικό γιό της.

Τα έργα του Χρήστου Καπράλου στο σύνολο τους δίνουν νέες διαστάσεις στους προαιώνιους μύθους ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν σύγχρονες ανησυχίες. Πρόκειται για έργα – σύμβολα που προσπαθούν να εξηγήσουν τον κόσμο και τα καταφέρνουν.

Από το 2006 το Μουσείο λειτουργεί ως παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει στο χώρο να λειτουργήσει και art shop τουλάχιστον με βιβλία και καταλόγους του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη. Όσο για τη δωρεάν είσοδο, σίγουρα είναι ένα καλό κίνητρο για να επισκεφτεί κανείς το χώρο.

 


https://www.art22.gr/%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%af%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%87%cf%81%ce%ae%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%cf%80%cf%81%ce%ac%ce%bb%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...