ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Ο πρώτος μεγάλος πόλεμος στην Ευρώπη ίσως έγινε 1.000 χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι πιστεύαμε

Ο πρώτος μεγάλης κλίμακας πόλεμος της Ευρώπης πιθανότατα ξεκίνησε πριν από περίπου 5.000 χρόνια, στη νεολιθική περίοδο - χίλια χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα - σύμφωνα με ερευνητές.

Οι ειδικοί κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα για τους πολέμους στην Ευρώπη αναλύοντας εκ νέου τα σκελετικά υπολείμματα 338 ατόμων από χώρο μαζικής ταφής σε ένα σπήλαιο στην περιοχή Rioja Alavesa της βόρειας Ισπανίας.

Εξετάζοντας τα οστά διαπίστωσαν ότι υπήρχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά τραυματισμών για την εποχή, με το 23% των ατόμων να εμφανίζει ενδείξεις σκελετικών τραυματισμών και το 10% να έχει τραύματα που δεν επουλώθηκαν ποτέ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το 74% των μη επουλωμένων τραυμάτων και το 70% των επουλωμένων καταγράφηκαν σε έφηβους ή ενήλικες άνδρες, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στις γυναίκες. Μια διαφορά που δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλους ευρωπαϊκούς χώρους μαζικής ταφής της νεολιθικής περιόδου.


Ένα παράδειγμα μεγάλου τραύματος αμβλείας δύναμης που επηρεάζει την μπροστινή και τη δεξιά πλευρά ενός κρανίου από το San Juan ante Portam Latinam στη βόρεια Ισπανία. [Credit: T. Fernández-Crespo]

Το συνολικό ποσοστό τραυμάτων, το υψηλότερο ποσοστό τραυματισμών στους άνδρες, αλλά και το γεγονός ότι στον ίδιο χώρο βρέθηκαν αιχμές από βέλη, με φθορές που έδειχναν ότι είχαν πετύχει στόχους, οδήγησε τους συγγραφείς της έρευνας στο συμπέρασμα ότι οι νεκροί εκτέθηκαν σε βία και ενδεχομένως ήταν θύματα πολέμου.

«Πιστεύουμε ότι βλέπουμε το αποτέλεσμα μιας περιφερειακής διομαδικής σύγκρουσης» δήλωσε η Fernández-Crespo στο Live Science. «Ο ανταγωνισμός των πόρων και η κοινωνική πολυπλοκότητα θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή έντασης, που δυνητικά θα κλιμακωθεί σε θανατηφόρα βία μεταξύ των κοινοτήτων», είπε.

Αυτές οι κοινότητες της Ύστερης Νεολιθικής περιόδου — καθεμία από τις οποίες αποτελούνταν από μερικές εκατοντάδες άτομα — αποτελούνταν κυρίως από γεωργούς, οι οποίοι καλλιεργούσαν σιτάρι και κριθάρι και φρόντιζαν να εξημερώνουν κοπάδια προβάτων, βοοειδών και χοίρων. Αλλά πρόσθετα στοιχεία ασθένειας που η ομάδα βρήκε στους σκελετούς της νεολιθικής εποχής υποδηλώνουν ότι η έλλειψη τροφής μπορεί να έχει επηρεάσει τους ανθρώπους και ενδεχομένως να ήταν συνέπεια της βίας.

«Αυτή η έρευνα παρουσιάζει μια πειστική περίπτωση διαπεριφερειακής σύγκρουσης όπου άνδρες μαχητές πέθαναν στη μάχη», δήλωσε ο Ryan Harrod, βιοαρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκας Anchorage που δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Το γεγονός ότι υπήρχαν περισσότεροι μη θανατηφόροι τραυματισμοί σε σύγκριση με θανατηφόρους τραυματισμούς στα 338 άτομα», εξηγεί ο Harrod, «δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι επουλώθηκαν από τα τραύματά τους, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι οι περιφερειακές συγκρούσεις δεν ήταν επικές μάχες ή πόλεμοι».

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι συρράξεις γίνονταν με επιδρομές που διαρκούσαν λίγες ημέρες και αφορούσαν μικρές ομάδες 20 έως 30 ατόμων καθώς υπήρχε η εκτίμηση ότι οι πρώιμες κοινωνίες δεν είχαν τις υλικοτεχνικές δυνατότητες για να υποστηρίξουν μεγαλύτερης διάρκειας και κλίμακας συγκρούσεις.

Έως τώρα οι ειδικοί θεωρούσαν πως η πρώτη τέτοια σύγκρουση στην Ευρώπη είχε γίνει στην εποχή του χαλκού, περίπου πριν από 4.000- 2.800 χρόνια. Οι λόγοι της σύγκρουσης την οποία αποκάλυψε στους ειδικούς η νέα ανάλυση είναι ασαφείς, αλλά οι ερευνητές εικάζουν ότι θα μπορούσε να έχει προκληθεί από την ένταση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων στην περιοχή κατά την ύστερη νεολιθική περίοδο.

Ο συνδυασμός στοιχείων από την έρευνα, συμπεριλαμβανομένων τραυματικών τραυματισμών από βέλη και σκελετικών δεικτών κακής υγείας, σε συνδυασμό με υψηλή πληθυσμιακή πίεση και την παρουσία διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων, μπορεί να δημιούργησε μια μεταφορική πυριτιδαποθήκη που εξερράγη πριν από 5.000 χρόνια, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να τον χαρακτηρίζουν ως «ένας πιο εξελιγμένος και επισημοποιημένος τρόπος πολέμου από ό,τι εκτιμήθηκε προηγουμένως στην ευρωπαϊκή νεολιθική ιστορία».

Κεντρική εικόνα: Άποψη της ανατολικής γωνίας της νεολιθικής ταφής από το San Juan ante Portam Latinam στην Ισπανία πριν την ανασκάψουν οι αρχαιολόγοι. [Credit: J.I. Vegas]

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.

https://www.nature.com/articles/s41598-023-43026-9?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_campaign=CONR_PF018_ECOM_GL_PHSS_ALWYS_DEEPLINK&utm_content=textlink&utm_term=PID100052172&CJEVENT=ad813b61894511ee81f9043e0a18b8fc

Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από Guardian, Live Science

http://anaskafi.blogspot.com/2023/11/1000.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...