ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Σάββατο 5 Ιουλίου 2025

«Θάλασσα, ζείδωρος πνοή»: Στο ανακαινισμένο παλιό Τελωνείο του Ναυπλίου

 

Αλέκος Φασιανός (1935-2022) Ο ψαράς, 2000. Πρωτότυπο πολλαπλό, 80,3 x 56,7 εκ. Δωρεά του καλλιτέχνη

Μια έκθεση - καλειδοσκόπιο εικόνων μέσω των οποίων παρακολουθούμε όλα τα στάδια εξέλιξης της ελληνικής ζωγραφικής.

Το ανακαινισμένο Παλιό Τελωνείο του Ναυπλίου -το οποίο πιθανολογείται ότι οικοδομήθηκε περί τα μέσα του 19ου αιώνα από τον αρχιτέκτονα Σταμάτιο Κλεάνθη- παραδίδεται στο κοινό με την έκθεση, «Θάλασσα, ζείδωρος πνοή» που διοργανώνουν το υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται το Σάββατο 5 Ιουλίου, στις 20:00, από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Βασισμένη στην έκθεση που προηγήθηκε και φιλοξενήθηκε στα κτίρια του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η παρούσα επιμελητική προσέγγιση εμπλουτίζεται με νέα έργα σύμφωνα με το σκεπτικό της Ιστορικού Τέχνης, επιμελήτριας του παραρτήματος Ναυπλίου, Λαμπρινής Καρακούρτη - Ορφανοπούλου, σε συνεργασία με τη διευθύντρια Συλλογών, Καλλιτεχνικού και Μουσειολογικού Προγραμματισμού, Έφη Αγαθονίκου.

Οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της πόλης του Ναυπλίου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, μέσα από τα έργα Ελλήνων ζωγράφων με ποικίλη εκφραστική γλώσσα μια από τις πιο χαρακτηριστικές εκφάνσεις της νεότερης ελληνικής τέχνης: τη θαλασσογραφία.


Γιάννης Γαΐτης (1923-1984), Σειρήνες - Οδυσσέας,1980 Λάδι σε μουσαμά, 150,3 x 195,7 εκ.



Κώστας Τσόκλης (1930), Θαλασσινό τοπίο, 1979 Λάδι σε μουσαμά και ξύλο, 80,7 x 103 εκ.

Η θάλασσα, άμεσα συνδεδεμένη με τη ζωή του ελληνικού λαού, τις αναμνήσεις και τα βιώματά του, αποτελεί πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. Το λιμάνι εντάσσεται γρήγορα στη θεματική των θαλασσογράφων μας, ως κέντρο της καθημερινής ζωής, ως τόπος ευημερίας και εμπορίου, ως «δείκτης» της κουλτούρας και του υλικού πολιτισμού των κοινωνιών.

Η έκθεση λειτουργεί ως ένα καλειδοσκόπιο εικόνων, μέσω των οποίων παρακολουθούμε όλα τα στάδια εξέλιξης της ελληνικής ζωγραφικής.

Παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, έργα των θαλασσογράφων του 19ου αιώνα Ιωάννη Αλταμούρα, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Βασίλειου Χατζή, και χαρακτηριστικά έργα του Νικολάου Λύτρα και του Κωνσταντίνου Μαλέα, καλλιτεχνών του πρώιμου μοντερνισμού.

Παναγιώτης Τέτσης (1925-2016), Βράχος στο Σαρωνικό, 2011 Λάδι σε μουσαμά, 98 x 213 εκ.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης έργα εκπροσώπων ή επιγόνων της Γενιάς του ’30, των Γεράσιμου Στέρη, Γιάννη Τσαρούχη, Αλέκου Φασιανού, και έργα παλαιότερων και νεότερων καλλιτεχνών που ανήκουν σε διαφορετικά ρεύματα, απολαμβάνοντας την ελευθερία της μεταμοντέρνας συνθήκης, όπως οι Χρύσα Βέργη, Γιάννης Γαΐτης, Πάρις Πρέκας, Θεόδωρος Στάμος, Θάνος Τσίγκος, Μαίρη Σχοινά, Παναγιώτης Τέτσης, Κώστας Τσόκλης.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/thalassa-zeidoros-pnoe-sto-anakainismeno-palio-teloneio-toe-naeplioe_gr_6867d8c4e4b0eb2c5aed8a12

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...