ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Ζεύγμα: η αρχαία ελληνική πόλη-κόσμημα


Από Κατερίνα Μαλεγκάνου

Στην πόλη Ζεύγμα, η αρχαιολογική έρευνα έφερε στην επιφάνεια ευρήματα και ψηφιδωτά μοναδικής τέχνης με επιρροές από την ελληνική μυθολογία. Το 80% περίπου του αρχαιολογικού της χώρου, βρίσκεται βυθισμένο από το 2000. Η πόλη-κόσμημα χαρακτηρίζεται ως «μια από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα» και ως «Δεύτερη Πομπηία».

Η Ζεύγμα κατά τα αρχαία χρόνια

Η πόλη Ζεύγμα, βρισκόταν στη νοτιοανατολική Μ. Ασία, ήταν τμήμα της Άνω Συρίας και άνηκε στο βασίλειο των Σελευκιδών. Ιδρύθηκε από τον στρατηγό Σέλευκο Νικάτωρ, διάδοχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 300 π.Χ.  κοντά στον Ευφράτη  ποταμό. Η τοποθεσία συνέβαλε καθοριστικά στην ευμάρειά της. Στην ανατολική πλευρά του ποταμού, ίδρυσε την πόλη Απάμεια. Οι δύο πόλεις συνδέονταν με μία πλωτή γέφυρα. Η ονομασία Ζεύγμα (ελληνικά: ένωση, σύζευξη), δόθηκε από τους Ρωμαίους μετά την κατάκτησή της το 64 π. Χ.


Η αρχαία πόλη Ζεύγμα ή Σελεύκεια ήταν αρχαία ελληνιστική πόλη στη σημερινή νότιο ανατολική Τουρκία.

Είχε σημαντική στρατηγική και εμπορική αξία καθώς ήταν σταυροδρόμι μεταξύ ανατολικών και δυτικών πολιτισμών και η τελευταία στάση πριν το πέρασμα στην Περσική Αυτοκρατορία. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης και του μεγάλου όγκου οδικής κυκλοφορίας, ήταν σημείο συλλογής διοδίων. Ο πληθυσμός της έφτασε να αγγίζει τους 20 με 30.000 κατοίκους. Το 252 μ. Χ. ο Ρωμαϊκός στρατός ηττήθηκε από την αυτοκρατορία των Σασσανίδων της Περσίας, οι οποίοι επιτέθηκαν στην Ζεύγμα και την καταστρέψαν. Η περιοχή πέρασε στα χέρια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ως το 637 μ.Χ. οπότε και καταλήφθηκε από τους Άραβες. Έκτοτε η πόλη εγκαταλείφθηκε.

Τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης

Η αρχαία πόλη Ζεύγμα, άρχισε να απασχολεί συστηματικά τους αρχαιολόγους από το 1990 λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού. Είχαν προηγηθεί ανασκαφικές προσπάθειες ήδη από το 1917 με επικεφαλής τον  Τόμας Έντουαρντ Λόρενς  και έπειτα το 1970 υπό την επίβλεψη του Τζον Βάγκνερ. Καθοριστική ήταν και η δράση των αρχαιοκάπηλων, οι οποίοι έδρασαν στη περιοχή μέχρι το 1970. Κατάφεραν να υφαρπάξουν και να διακινήσουν παράνομα πολλά ψηφιδωτά σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στη Ρωσία.


Στην αρχαία πόλη Ζεύγμα, ανασκάφηκαν μωσαϊκά άπειρου κάλλους.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στην επιφάνεια περισσότερα από 50 ψηφιδωτά με θέματα κυρίως εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία...

Για τη συνέχεια εδώ:

https://artic.gr/zevgma-arxaia-polh-psifidwta-%ce%b6%ce%b5%cf%8d%ce%b3%ce%bc%ce%b1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...