ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Η ιστορία των kaiju στο σινεμά


Ορέστης Μαλτέζος

Το είδος των ταινιών kaiju, που στα ιαπωνικά σημαίνει ‘παράξενο τέρας’, γεννήθηκε το 1954 με την κυκλοφορία της ταινίας “Godzilla”. Στην ταινία αυτή, ένα προϊστορικό τέρας ξυπνά στο βυθό της θάλασσας από υποβρύχιες πυρηνικές δοκιμές των Αμερικάνων και μεταλλάσσεται, βάζοντας στόχο της επίθεσής του το Τόκιο. Εννέα μόλις χρόνια μετά το βομβαρδισμό των πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι, ο Godzilla δημιουργήθηκε για να μετουσιώσει τον φόβο του πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της ταινίας, Ishirō Honda, «Αν ο Godzilla ήταν δεινόσαυρος ή κάποιο άλλο ζώο, μια οβίδα θα αρκούσε για να τον σκοτώσει. Αν όμως ήταν ισάξιος μιας ατομικής βόμβας, δεν θα ξέραμε τι να κάνουμε. Οπότε πήρα τα χαρακτηριστικά μιας ατομικής βόμβας και τα τοποθέτησα στον Godzilla». Ο Godzilla δημιουργήθηκε από τους Teizo Toshimitsu και Akira Watanabe συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά τριών ειδών δεινοσαύρων με αυτά του αλιγάτορα και ζωντάνεψε στην οθόνη με την τεχνική του suitmation, όπου ένας ηθοποιός ερμηνεύει το ρόλο του τέρατος μπροστά στην κάμερα φορώντας μια ειδικά κατασκευασμένη στολή. Η λέξη kaiju συναντάται για πρώτη φορά στο κινέζικο κείμενο “Classic of Mountains and Seas”.


Το εν λόγω κείμενο χρονολογείται από τη δυναστεία των Χαν (202 π.Χ. – 220 μ.Χ.) και περιέχει περιγραφές από φανταστικές τοποθεσίες και 227 διαφορετικά τέρατα όπως γοργόνες, φοίνικες με εννέα κεφάλια, και ένα θρυλικό σκυλί που προκαλεί εκλείψεις καταπίνοντας τον ήλιο και το φεγγάρι. Παρότι η λέξη χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις ιαπωνικές δημιουργίες, τα τέρατα των ταινιών αυτών δε διαφέρουν σε πρακτικό επίπεδο από αυτά των αμερικανικών ταινιών που προϋπήρχαν του “Godzilla” έχοντας ως κοινό χαρακτηριστικό τη βίαιη επίθεσή τους σε μητροπόλεις.

Ζωντάνεψαν τα ανύπαρκτα πλάσματα

Η πρώτη ταινία που ζωντάνεψε ανύπαρκτα στην εποχή μας πλάσματα γυρίστηκε το 1925 και είχε τον τίτλο “The Lost World”. Βασισμένη σε μια νουβέλα του δημιουργού του Σέρλοκ Χολμς, Sir Arthur Conan Doyle, η ιστορία μιλά για ένα οροπέδιο στο Περού όπου ζουν προϊστορικοί δεινόσαυροι και η επιστημονική ομάδα καταφέρνει να φέρει στο Λονδίνο έναν βροντόσαυρο ο οποίος δραπετεύει και διαλύει την Tower Bridge. Η πρωτοποριακή χρήση της τεχνικής του stop-motion animation με τη χρήση κατασκευασμένων μοντέλων πραγματοποιήθηκε από τον Willis O’Brien.

Για τη συνέχεια εδώ:

https://slpress.gr/politismos/i-istoria-ton-kaiju-sto-sinema/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...