ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Γιατί το διάσημο «Las Meninas» του Βελάσκεθ παραλίγο να αποσυρθεί από το Μουσείο Prado

 
Las Meninas

Ο εμβληματικός πίνακας με την ονομασία “Las Meninas” του Ντιέγο Βελάσκεθ παραλίγο να αποσυρθεί από το Μουσείο Prado στη Μαδρίτη, με την κατηγορία ότι συνιστά «έγκλημα μίσους».

Ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται ότι το Μουσείο Prado στη Μαδρίτη αποσύρει το παγκοσμίου φήμης έργο τέχνης καθώς συνιστά «έγκλημα μίσους κατά των ατόμων με περιορισμένη ανάπτυξη».

Μάλιστα υπήρχαν συγκεκριμένες αναρτήσεις που έγιναν στο Χ, οι οποίες ανέφεραν πως ο Ernest Urtasun, ο υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας, σχεδιάζει να αφαιρέσει το “Las Meninas” του Βελάσκεθ από τη μόνιμη συλλογή του Prado.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ο πίνακας στοχοποιεί άτομα με νανισμό και αχονδροπλασία, η οποία είναι μια γενετική πάθηση που επιβραδύνει την ανάπτυξη των οστών.

Ωστόσο οι εν λόγω ισχυρισμοί δεν αποδείχθηκαν τελικά αληθινοί.


Το διάσημο έργο του 1656 απεικονίζει τον ίδιο τον Βελάσκεθ να ζωγραφίζει τον βασιλιά και τη βασίλισσα της Ισπανίας, με διάφορα άλλα μέλη της βασιλικής αυλής να είναι παρόντα, συμπεριλαμβανομένων δύο νάνων στα δεξιά.

Ωστόσο, δεν είναι σωστό να λέμε ότι το “Las Meninas” ακυρώνεται επειδή θεωρείται προσβλητικό για τα άτομα με νανισμό για διάφορους λόγους.

Μάλιστα, το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για απομάκρυνση του έργου τέχνης, ενώ χαρακτήρισε τον ισχυρισμό «φάρσα» και είπε ότι είναι «απολύτως ψευδής».

Αυτό που όντως συμβαίνει με το Μουσείο Prado αλλά και άλλα ισπανικά μουσεία είναι, αντί να απομακρύνεται οποιοδήποτε έργο τέχνης, γίνονται αλλαγές στις περιγραφές ορισμένων έργων, όπως το “Las Meninas”, έτσι ώστε να μην περιλαμβάνουν όρους που θεωρούνται προσβλητικοί. Και όλο αυτό αποτελεί μέρος μιας γενικευμένης προσπάθειας να αυξηθεί η συμπερίληψη και να προωθηθεί η ισότητα, ξεκινώντας με μια γλώσσα πιο περιεκτική και λιγότερο σεξιστική.



O Diego Velázquez και το μυστήριο του “Las Meninas”

Για πάνω από 350 χρόνια, οι λάτρεις της τέχνης γοητεύονται από τον πίνακα “Las Meninas”. Αυτή η σύνθετη ελαιογραφία του Diego Velázquez είναι η απεικόνιση μιας χαλαρής μέρας στο Παλάτι του Βασιλιά Φίλιππου της Ισπανίας. Είναι ίσως ένας από τους σημαντικότερους πίνακες στην ιστορία της Δυτικής Τέχνης και από το 1656 ως σήμερα…

Για τη συνέχεια εδώ:

https://artviews.gr/giati-to-diasimo-las-meninas-tou-velasketh-paraligo-na-aposyrthei-apo-to-mouseio-prado/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...