ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Χιλιάδες έργα του Πικάσο διαθέσιμα σε νέο διαδικτυακό αρχείο

 
Από το Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι

Το 2023 ήταν η χρονιά του Πάμπλο Πικάσο, καθώς ιδιώτες συλλέκτες και παγκόσμιες οργανώσεις συνεργάστηκαν για να φιλοξενήσουν περιοδεύουσες εκθέσεις για τον εορτασμό της 50ής επετείου από τον θάνατο του Ισπανού καλλιτέχνη.

Για όσους δεν μπορούσαν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να δουν από κοντά το έργο του, υπάρχει μια νέα διαδικτυακή πύλη που περιέχει φωτογραφίες, πίνακες και γλυπτά που περιγράφουν λεπτομερώς τις δημιουργίες του Πικάσο, συμπεριλαμβανομένων έργων που δεν έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν στο κοινό.

Το αρχείο είναι διαθέσιμο με την ευγενική παραχώρηση του Μουσείου Πικάσο στο Παρίσι και περιλαμβάνει χιλιάδες συνεντεύξεις, δοκίμια, έργα τέχνης και εικόνες που απευθύνονται σε ερευνητές και καλλιτέχνες που κατοικούν στο εσωτερικό, αλλά στις οποίες έχουν επίσης πρόσβαση οι θαυμαστές.

Η διαδικτυακή πύλη άνοιξε με αφορμή το Ειδικό Κέντρο μελετών για ερευνητές και καλλιτέχνες που πρόκειται να εγκαινιαστεί κοντά στο Μουσείο αργότερα φέτος, όπως μετέδωσε το Radio France Internationale.

Ο ιστότοπος του Μουσείου προσφέρει προηγμένο φίλτρο αναζήτησης για ερευνητές που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένους τύπους αρχειακών υλικών από τη συλλογή του Πικάσο.

Στον κατάλογο του Μουσείου του αρχείου του Πάμπλο Πικάσο περιλαμβάνονται 297 πίνακες, 368 γλυπτά και τρισδιάστατα έργα, 92 βιβλία εικονογραφημένα από τον Πικάσο, 50 είδη επίπλωσης από τον Ντιέγκο Τζιακομέτι, 17.000 φωτογραφίες, 2.370 γκραβούρες και αφίσες, περισσότερα από 6.700 βιβλία από την προσωπική βιβλιοθήκη του καλλιτέχνη.

Ο Ισπανός ζωγράφος και γλύπτης είναι ένας από τους καλλιτέχνες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον 20ό αιώνα, κυρίως ως συνιδρυτής του κυβιστικού κινήματος με τον Ζωρζ Μπρακ. Γεννημένος το 1881, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Γαλλία και πέθανε το 1973. Το 1992 η οικογένειά του εμπιστεύτηκε τα αρχεία στο γαλλικό κράτος, το οποίο έχει αναλάβει την επίβλεψή τους.

Πάμπλο Πικάσο, «Γκερνίκα», Πηγή εικόνας: Wikipedia.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Κ.Γ.).

Η διαδικτυακή πύλη  https://cep.museepicassoparis.fr/

https://www.archaiologia.gr/blog/2024/06/21/%cf%87%ce%b9%ce%bb%ce%b9%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%ce%ad%cf%81%ce%b3%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%ac%cf%83%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%b1-%cf%83%ce%b5/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...