ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Σικελιώτης - Τάσσος: Η φιλία και o ουμανισμός των δύο καλλιτεχνών σε μια νέα έκθεση


Αργυρώ
Μποζώνη 

Οι «Εργάτες», μια ξυλογραφία σε χαρτί του 1932 του χαράκτη Τάσσου, συναντιούνται με τον «Εργάτη» του 1938 του Γιώργου Σικελιώτη. Τα «Ψαρά», έργο του 1948 του Τάσσου, συναντιούνται με τη λιθογραφία του Σικελιώτη «Ο χορός του Ζαλόγγου», έργο του 1940-1945. Αυτές είναι δυο από τις πολλές αναπάντεχες συναντήσεις μέσω των έργων τους δυο καλλιτεχνών που άφησαν το δικό τους ισχυρό αποτύπωμα στη σύγχρονη ελληνική τέχνη.

Αυτές οι συναντήσεις και η φιλία μεταξύ των δυο καλλιτεχνών γέννησαν την έκθεση «Σικελιώτης - Τάσσος. Μια φιλία με κοινές ρίζες» που θα παρουσιαστεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα από τις 27 Οκτωβρίου 2024 ως τις 15 Ιανουαρίου 2025, με τη γενική ευθύνη της Αλεξάνδρας Βουτυρά και την επιμέλεια του Μιγκέλ Μπελμόντε, σε συνδιοργάνωση με την Εθνική Πινακοθήκη και το Ίδρυμα Αντωνίου Κομνηνού.

Παρουσιάζονται περισσότερα από 160 έργα (ζωγραφική, χαρακτικά, αφίσες κ.ά.) με δάνεια από την Εθνική Πινακοθήκη, το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, την οικογένεια Σικελιώτη, τον Τάκη Μαυρωτά, το μουσείο Βορρέ, συλλέκτες και φορείς ιδίως από τη Θεσσαλονίκη (Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Αρχείο Ντίνου Χριστιανόπουλου-Βιβλιοθήκη ΑΠΘ, ΚΘΒΕ, ΚΩΘ, ΤΜΣ-ΑΠΘ) κ.ά.  Η έκθεση εντάσσεται στο 59ο Φεστιβάλ Δημητρίων.


Γιώργος Σικελιώτης, Εργάτης, 1938, χάραξη σε λινόλαιο, 48,5 x 34 εκ., Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Φωτ.: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Είναι δύο ξεχωριστές μορφές της νεοελληνικής τέχνης που πέρασαν από τα βιώματα της αστυφιλίας και της προσφυγιάς, από την Κατοχή και τον Εμφύλιο, από τη Χούντα και τη Μεταπολίτευση και έζησαν έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Η συμπόρευση του Γιώργου Σικελιώτη και του Τάσσου (Αναστάσιος Αλεβίζος), η φιλία ζωής που αναδύεται από τα ντοκουμέντα και το έργο τους, αποκαλύπτει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδρομή, κυριολεκτικά και μεταφορικά χέρι-χέρι σε ομόκεντρους κύκλους, η οποία διασταυρωνόταν πολλές φορές στη Θεσσαλονίκη, όταν η πόλη, τις δεκαετίες ‘60-’80, βρισκόταν σε τροχιά πολιτισμικής ανάπτυξης. Καλλιτεχνική Μακεδονική Εταιρεία «Τέχνη», πανεπιστήμιο, Γ.Π. Σαββίδης, Ντίνος Χριστιανόπουλος, «Διαγώνιος», «Κοχλίας» και πολλά άλλα σημεία επαφής.

Αρχική εικόνα:  Γιώργος Σικελιώτης, Τα Παλληκάρια, 1961-1970, πλαστικό, 82x 120 εκ., συλλογή Φωτεινής Τριανταφύλλη-Θεριού. Φωτ.: Συλλογή Φωτεινή Τριανταφύλλη-Θεριού. Φωτογράφιση Νίκου Ηλιόπουλου.

Για τη συνέχεια εδώ:

https://www.lifo.gr/culture/eikastika/sikeliotis-tassos-i-filia-kai-i-oymanistiki-matia-ton-dyo-kallitehnon-se-mia-nea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...