ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Κυριακή 11 Μαΐου 2025

Ντέπη Παυλίδου – Σιωπές και ψιθύρους, απουσίες και προσμονές…

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την Ντέπη Παυλίδου με την ατομική έκθεση ζωγραφικής «Διελεύσεις» σε επιμέλεια της Ιστορικός Τέχνης Αθηνάς Σχινά.

Η Ντέπη Παυλίδου έχει δημιουργήσει μια έκθεση στην οποία ισορροπεί ανάμεσα σε ερημικά, απόκρημνα τοπία και σε ανθρώπινες φιγούρες, «που χρόνος θαρρείς κι έχει  «παγώσει», υπογραμμίζοντας την ασυνέχεια μιας κάποιας -υποτίθεται- αφήγησης, με ακυρωμένο το παρελθόν της, έωλο το παρόν κι αδιάγνωστο το μέλλον της.

Στο κείμενο της «Διελεύσεις» με το οποίο προλογίζει την έκθεση η Αθηνά Σχινά αναφέρει:

λάδι σε καμβά_ 90×90 cm

«Συνοπτικά, θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί στις εικαστικές διελεύσεις του φωτός που ακολουθούνται από το βλέμμα. Είναι ένας δρόμος και μαζί ένας τρόπος, μέσα από τον οποίο προσπαθεί ο θεατής να «διαβάσει» οπτικά,  να μεταβεί με άλλα λόγια και να μυηθεί, να μοιραστεί επίσης και να οικειοποιηθεί την ατμόσφαιρα που υπαγορεύουν τα ζωγραφικά έργα της Ντέπης Παυλίδου.

Τοπία της πραγματικότητας και της παραδοξότητας, της πιθανότητας και της ουτοπίας, παρουσιάζονται μέσα από τις πέτρες και τα αγκάθια τους, μέσα από την ερημιά και την πολυμορφία των λεπτομερειών τους, σαν ένας άτυπος διάλογος ανάμεσα στην  ανθρώπινη χειρονομία, την προσπελασιμότητα της ματιάς και την «αχειροποίητη» φύση, που συνεχώς κι ανεπιλήπτως μεταμορφώνεται. Κατ’ αντιστοιχία, σώματα γυμνά ή ντυμένα, εμφανίζονται σαν τα ιερογλυφικά ή τα συλλαβογράμματα μιας γλώσσας αδιάγνωστης, με στάσεις κι αντιστάσεις, που προσπαθεί ανάμεσα σε μνήμες κι εκφάνσεις ζωής, να βρει τα χαμένα της νοήματα.

Λάδι σε καμβά 4x80x40 cm



Λάδι σε καμβά 4x80x40 cm

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το φως ταυτίζεται κάθε φορά και διαφορετικά με τον χώρο, αφ’ ης στιγμής ο χώρος από την άλλη πλευρά, εγκυμονεί, παράγει και στη συνέχεια χαρακτηρίζει «χρωματίζοντας» τα επίπεδα και τις εντάσεις, τις αλληλουχίες και τις ριπές ή τις ιδιοσημάνσεις του φωτός, τόσο στις ποιοτικές, όσο και στις εννοιολογικές του συνισταμένες.

Για τη συνέχεια εδώ:

https://www.art22.gr/%ce%bd%cf%84%ce%ad%cf%80%ce%b7-%cf%80%ce%b1%cf%85%ce%bb%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%b9%cf%89%cf%80%ce%ad%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%88%ce%b9%ce%b8%cf%8d%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b1%cf%80/

 

5 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...