Ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς του, ο Παύλος Σάμιος, έφυγε από τη ζωή αφού πάλεψε σκληρά με τον καρκίνο. Ήταν 73 ετών. Καθηγητής στη Σχολή καλών Τεχνών, από τους βασικούς εκπροσώπους της παραστατικής ζωγραφικής. Αγάπησε από νεαρός τη θρησκευτική ζωγραφική και της αφιέρωσε μεγάλο μέρος της δουλειάς του.
Άλλωστε μιλώντας για τις επιρροές του έλεγε ότι: «Η εποχή που με έχει επηρεάσει περισσότερο είναι η βυζαντινή, μια κι έχω ασχοληθεί πολύ μαζί της από μικρός, πριν τη Σχολή Καλών Τεχνών.
Η τελευταία του έκθεση
«Καφέ παράδεισος» παρουσιάστηκε στη γκαλερί Σκουφά. Ήταν μια επιστροφή στο αγαπημένο
του θέμα των καφενείων, που τον απασχόλησε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’80
στο Παρίσι.
Το 2019 στο Βυζαντινό
και Χριστιανικό Μουσείο ο Παύλος Σάμιος παρουσίασε την έκθεση «Σπασμένη
ιστορία» με επανεγγραφές σημαντικών έργων τέχνης μεγάλων καλλιτεχνών του
παρελθόντος.
Ο Παύλος Σάμιος γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα. Παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στο Εργαστήρι του Πάνου Σαραφιανού και πέρασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Δάσκαλοί του ήταν ο Νίκος Νικολάου στο Προκαταρκτικό και ο Γιάννης Μόραλης στο Εργαστήριο Ζωγραφικής. Ο Νίκος Νικολάου είχε σαν αρχή το σχέδιο και την παράδοση της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης και ο Γιάννης Μόραλης εισήγαγε τους σπουδαστές του στη σύγχρονη τέχνη. Σπουδαίοι δάσκαλοι που τους οφείλει πολλά, όπως επίσης και στο Γιάννη Τσαρούχη. Είχε την ευκαιρία να τον γνωρίσει στο Παρίσι και να μάθει τόσα πολλά για την ελληνική παράδοση, μέσα από τα μάτια ενός μοναδικού ζωγράφου που στα πρώτα του έργα τον επηρέασε πολύ. Το 2000 ανέλαβε καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (Εργαστήριο παραδοσιακής ζωγραφικής fresco-βυζαντινές εικόνες-χειρόγραφα).
https://www.art22.gr/%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%84%ce%ad%cf%87%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%87%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%ce%b1%cf%8d%ce%bb%ce%bf/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου