ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

«200 Χρόνια Πνεύμα Γαλάζιο και Λευκό»: Μια περιοδεύουσα εικαστική έκθεση με αφετηρία την Ι.Π. Μεσολογγίου


Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
, 15 - 30 Μαΐου 2021

Η πορεία του ελληνικού έθνους από το 1821 έως και σήμερα, αποδίδοντας εικαστικά με ποικίλες αισθητικές τεχνοτροπίες τα σημαντικά γεγονότα της ιστορικής διαδρομής.

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες του Πολιτιστικού Ομίλου «Κέντρο Τέχνης – Marble Art Museum» διοργανώνουν την περιοδεύουσα εικαστική έκθεση με τίτλο «1821-2021: Μεσολόγγι Ιερά Πόλις: 200 Χρόνια Πνεύμα Γαλάζιο και Λευκό».

Η έκθεση θα ξεκινήσει την περιοδεία της από την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου το Σάββατο 15 Μαΐου στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, η διάρκεια της θα είναι έως το Σάββατο 30 Μαΐου 2021 και θα εγκαινιαστεί από τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρο.

Στη συνέχεια ακολουθεί η παρουσίασή της, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών στις 5 Ιουνίου 2021. Επίσης θα επισκεφθεί και άλλες πόλεις οι οποίες έχουν διαδραματίσει ιστορικό ρόλο κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

 

Jorge Luis Chavarria, Greece in the Ruins of Missolonghi

Κύριος στόχος είναι να αφυπνίσει τις συνειδήσεις και τον σεβασμό για την Ιστορία των Ελλήνων. Τα έργα πραγματεύονται την πορεία του ελληνικού έθνους από το 1821 έως και σήμερα, αποδίδοντας εικαστικά με ποικίλες αισθητικές τεχνοτροπίες τα σημαντικά γεγονότα της ιστορικής διαδρομής που διανύουμε. Δηλαδή, μέσα από την έκθεση μεταδίδονται μηνύματα και μνήμες για να προσεγγίσει το φιλότεχνο κοινό την πραγματικότητα της τότε αλλά και της κάθε εποχής. Ένας από τους βασικούς πυλώνες της όλης πρωτοβουλίας αποτελεί η ανάδειξη της σπουδαιότητας του ρόλου της γυναίκας Ελληνίδας που έχει διαπρέψει κατά την περίοδο των 200 χρόνων. Επιπροσθέτως στην έκθεση θα συμμετέχουν και καλλιτέχνες από τη Λατινική Αμερική των οποίων οι πατρίδες ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον κατακτητή τους την ίδια χρονική περίοδο με την Ελλάδα.

 

Hernan Benedetti, La Batalla de Navarino / Navarinos Battle ARG Medium

 

 

Γκαμπιέλα Χριστίνα Τρίτου, Ζωή Ελευθερία Ελλάδα. Γένος Θηλυκού Medium

Πρόκειται για εκδήλωση που απευθύνεται σε μικρούς, νέους και μεγάλους, οι οποίοι διακατέχονται από το αίσθημα της αγάπης για την πατρίδα αλλά και τις τέχνες. Παράλληλα καλλιεργείται μια θετική δυναμική στα μέλη της σύγχρονης κοινωνίας διότι επισημαίνεται η αποτελεσματικότητα του ηρωικού αγώνα εναντίον της βαρβαρότητας που κατέστησε την Ελλάδα εφαλτήριο και παράδειγμα προς μίμηση για την αντιμετώπιση αντίστοιχων απειλών και προβλημάτων του σήμερα. Άλλωστε ο αγώνας για ελευθερία και αξιοπρέπεια είναι διαρκής και ως εκ τούτου συνεχίζεται.

Σύμφωνα με το ανωτέρω σκεπτικό οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, πραγματεύονται το θέμα πέρα από ρομαντισμούς και άγονες προσκολλήσεις στο ένδοξο κατά τα άλλα παρελθόν. Εκφράζουν αρμονικά την επανάσταση –τις μάχες, τη λύτρωση, την λευτεριά, τη χαρά και τον πόνο – μέσω του καλλιτεχνικού τους έργου. Πηγή έμπνευσης αποτελούν οι μνήμες των ιστορικών γεγονότων αλλά και οι προσωπικές εμπειρίες τους αναφορικά με το σπινθηροβόλο ελληνικό πνεύμα στην διαχρονική του πορεία, διαχειριζόμενοι το θέμα με την αισθητική του χρώματος και της μορφής. Έτσι αποδίδουν εικαστικά ο καθένας ξεχωριστά, με την τεχνοτροπία που τον διακρίνει δημιουργώντας το προσωπικό ή συλλογικό έργο. Με αυτά τα δεδομένα ο εικαστικός πλούτος των έργων παραδίδεται προς θέαση και προβληματισμό στους φιλότεχνους δημότες.

 

Alvaro Sanchez, Days of Chios / Chios Massacre

Το 2021 αποτελεί μια ευκαιρία για αναγέννηση και ενδυνάμωση του προσωπικού έργου και της στάσης ζωής ευρύτερα. Όχι μόνο ατομικά αλλά και συλλογικά ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

*Για πληροφορίες, τυχόν αλλαγές, και ανακοινώσεις αναφορικά με την πορεία της εκδήλωσης μπορείτε να ενημερωθείτε στην επίσημη σελίδα στο fb: @spiritwhiteandblue

 

Συντελεστές

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Κίμων Αξαόπουλος, Μαρία Ασλανίδου, Γιώργος Βούρος, Νινέτα Βρετού, Δανάη Γεμενάκη, Γιώργος Γκιζάρης, Βούλα Δασκαλοπούλου, Μαρεύη Δεναξά, Σταυριέλενα Δημητρακοπούλου, Ροδόκλεια Δημουλιά, Σωτήρης Ηλιάδης, Αστέρη Θεοχάρη, Φωτεινή Καβαλάρη, Άντα Κάζαγλη, Γιώργος Καρποντίνης, Αλέξανδρος Κατηγούδης (al3X!), Μαριάννα Κοντόε, Μπέτυ Λυρίτη, Αχιλλέας Μανταίος, Κυριάκος Μαριόλης, Μαριλένα Μέλη, Μανταλένα Μελισσουργάκη Βόζνιακ,, Ελένη Ντίνια Μπούνταλη, Ιουλία Μπουτ, Αναστασία Νικολάου, Paul Debebe, Δέσποινα Πανταζή (Παπαδημητρίου), Ανδριάνη Παπαλέκα, Χρήστος Πρόντης, Μιχάλης Ρούγκας (Mike Vira), Βασιλική Σαγκιώτη, Βασίλης Στάμου, Κατερίνα Σταμπολίτη, Γκαμπριέλα – Χριστίνα Τρίτου, Βασίλειος Τσιτσιμπάγκος, Ρένα Φλώρου, Δημήτρης Ψωμοδότης, Evi Baloo, Michael-Dolphin

 

Διεθνείς Συμμετοχές: Jorge Luis Chavarria Aleman (Guatemala), Mariana Motoko (Mexico), Alvaro Sánchez (Guatemala)

Με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Αργεντινής συμμετέχουν: Hernán Benedetti, Maria Finocchietti & Juana Page

Επιμέλεια Διοργάνωσης: ΜΑ Ιάννης Πανταζίδης

Επιμέλεια Εκθέσεως: Παύλος Ντεμπέμπε


https://www.elculture.gr/blog/200-chronia-pnevma-galazio-kai-lefko-mia-periodevousa-eikastiki-ekthesi-me-afetiria-tin-i-p-mesolongiou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...