ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Το Μεγάλο Ζιγκουράτ της Ουρ

Η πόλη Ουρ ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις των Σουμερίων στην αρχαία Μεσοποταμία κατά την 3η χιλιετία π.Χ. Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα και πιο εντυπωσιακά κατάλοιπα αυτής της αρχαίας πόλης είναι το Μεγάλο Ζιγκουράτ του Ουρ.

Το Μεγάλο Ζιγκουράτ, το οποίο βρίσκεται σήμερα στην επαρχία Ντι Καρ, στο νότιο Ιράκ, είναι μια πυραμίδα με τεράστια σκαλοπάτια που έχει μήκος 64 μέτρα, πλάτος 46 μέτρα και ύψος 30 μέτρα. Αυτό το ύψος, ωστόσο, είναι απλώς εικασίες, καθώς σήμερα σώζονται μόνο τα θεμέλια αυτού του αρχαίου μνημείου. Το Μεγάλο Ζιγκουράτ της Ουρ αποτελούταν από διαδοχικά μικρότερες πλατφόρμες που είχαν έναν συμπαγή πυρήνα από τούβλο που ήταν καλυμμένος με καμένο τούβλο. Αυτό το εξωτερικό στρώμα προστατεύει τον πυρήνα από τα στοιχεία. Η κατασκευή της Μεγάλης Ziggurat της Ουρ ξεκίνησε υπό το βασιλιά Ουρ Ναμμού της Τρίτης Δυναστείας της Ουρ (περίπου τον 21ο αιώνας π.Χ.) και ολοκληρώθηκε από τον γιο του, τον βασιλιά Shulgi. Το Μεγάλο Ζιγκουράτ του Ουρ βρισκόταν στο συγκρότημα ναών της πολιτείας της πόλης, το οποίο ήταν η διοικητική καρδιά της Ουρ.


Αυτό που απομένει από το Ζιγκουράτ του Ουρ σήμερα. Πηγή: Epistematica

Το Μεγάλο Ζιγκουράτ της Ουρ ήταν αφιερωμένο στη θεά του φεγγαριού Νάνα, η οποία ήταν η προστάτιδα θεότητα της πόλης. Καθώς οι θεοί της Μεσοποταμίας συνδέονταν συνήθως με τα ανατολικά βουνά, το ζιγκουράτ μπορεί να λειτουργούσε ως αναπαράσταση των σπιτιών τους. Έτσι, οι κάτοικοι της Ουρ πίστευαν ότι το ζιγκουράτ τους ήταν το μέρος στη γη όπου η Νάνα επέλεξε να κατοικεί. Ως εκ τούτου, ένα μόνο μικρό προσκυνητάρι τοποθετήθηκε στην κορυφή του ζιγκουράτ για τον θεό. Οι άνθρωποι της αρχαίας Μεσοποταμίας πίστευαν ότι οι θεοί τους είχαν ανάγκες όπως και οι θνητοί υπήκοοί τους. Ως εκ τούτου, μια κρεβατοκάμαρα δόθηκε για τη Νάννα στο ιερό πάνω από το ζιγκουράτ του. Αυτός ο θάλαμος καταλήφθηκε από μια κοπέλα που επιλέχθηκε να είναι σύντροφος του θεού. Στην πλαϊνή σκάλα του βορειοδυτικού τμήματος του ζιγκουράτ βρίσκεται μια κουζίνα, η οποία πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για την προετοιμασία φαγητού για αυτόν τον θεό.

Ο Θεός της Σελήνης Νάννα επισκέπτεται το Ζιγκουράτ του. Πηγή εικόνας: AncientWorlds

Κατά τη διάρκεια της 48χρονης βασιλείας του βασιλιά Σούλτζι, η πόλη της Ουρ άνθισε όσο ποτέ άλλοτε. Η πόλη Ουρ έγινε η πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας που έλεγχε ένα μεγάλο μέρος της Μεσοποταμίας. Για να κερδίσει την πίστη των νεοαποκτηθέντων πόλεων πολιτειών του, ο βασιλιάς Σούλτζι χρειαζόταν κάτι για να ενοποιήσει αυτές τις διαφορετικές οντότητες. Έτσι, αποφάσισε να παρουσιάσει έναν νέο θεό που όλοι θα μπορούσαν να λατρεύουν, δηλαδή τον εαυτό του. Εκτός από την αυτοθεοποίηση του, ο βασιλιάς Shulgi έγινε προστάτης των τεχνών. Αυτή ήταν μια στρατηγική κίνηση, καθώς οι ποιητές και οι γραμματείς ανατέθηκαν να γράψουν για την ικανότητα του βασιλιά σε διάφορες πτυχές, συμπεριλαμβανομένου του κυνηγιού, του πολέμου και της μουσικής.

Ανακατασκευή του Ζιγκουράτ του Ουρ. Πηγή: Wikipedia

Ωστόσο, μετά το θάνατο του βασιλιά Shulgi, ο Ur άρχισε να παρακμάζει. Καθώς οι γιοι του ήταν ανίκανοι να κρατήσουν την αυτοκρατορία μαζί, σύντομα διαλύθηκε και η ίδια η πόλη της Ουρ λεηλατήθηκε από τους Ελαμίτες. Μετά από αυτό, μια διαδοχή ξένων βασιλιάδων κυβέρνησε την άλλοτε ισχυρή πόλη Ουρ. Η μοίρα της Ur άλλαξε για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια του 4 ου αιώνα π.Χ. Αυτή τη φορά ήταν το έργο της φύσης και όχι ο άνθρωπος που το προκάλεσε. Όταν ο ποταμός Ευφράτης άλλαξε πορεία, η πόλη εγκαταλείφθηκε, καθώς δεν είχε άρδευση. Ως αποτέλεσμα, η Ur διαγράφηκε από την ανθρώπινη μνήμη.

Τον 19ο αιώνα, ωστόσο, η ευρωπαϊκή εξερεύνηση στην περιοχή της Μεσοποταμίας έφερε την Ουρ και άλλες αρχαίες πόλεις πίσω στη γνώση της ανθρωπότητας. Πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές και τα λείψανα του Μεγάλου Ζιγκουράτ της Ουρ ανακαλύφθηκαν ξανά. Έκτοτε, εκτελέστηκαν εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης για να επαναφέρουν το μεγαλείο αυτής της αρχαίας κατασκευής. Από σήμερα, ο ιστότοπος παραμένει κλειστός για το κοινό, αν και ελπίζεται ότι θα ανοίξει ξανά κάποια μέρα. Ίσως ένα καλό νέο είναι το γεγονός ότι η Ur βρίσκεται στην άκρη της αεροπορικής βάσης Tallil, μιας από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις στη Μέση Ανατολή. Με άλλα λόγια, ο χώρος έχει αποφύγει τη λεηλασία και ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να μάθουμε περισσότερα για τον αρχαίο χώρο όταν είναι ασφαλές να ανασκαφεί ξανά στην περιοχή.

Προτεινόμενη εικόνα: Αναπαράσταση καλλιτέχνη του Μεγάλου Ζιγκουράτ του Ουρ . Πίστωση: Bill Corbet

Από τον tywty

https://www.ancient-origins.net/ancient-places-asia/great-ziggurat-ur-001767

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...