ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024

Γιάννης Καστρίτσης – Ένας υπομονετικός και πιστός φίλος

Βλέποντας την έκθεση του Γιάννη Καστρίτση με πρωταγωνιστή το γάιδαρο θυμήθηκα την προφητική ρήση του Κόνραντ Λόρενς «Πολύ πριν πεθάνει ο τελευταίος λαγός θα έχει πεθάνει ο τελευταίος λύκος» (Τα Οκτώ θανάσιμα αμαρτήματα του πολιτισμού μας).

Ο γάιδαρος εξημερώθηκε πριν από επτά χιλιάδες χρόνια ίσως και περισσότερα. Όχι ως φύλακας όπως έγινε με το σκύλο πολλές χιλιάδες χρόνια νωρίτερα, βλέπετε οι άνθρωποι πρώτα φροντίζουν για την ασφάλεια τους. Ο γάιδαρος όμως υπήρξε σύντροφος και συνοδοιπόρος στην προσπάθεια για επιβίωση και ευημερία των αφεντικών του.


Και αν εξετάσουμε το ανθρώπινο είδος ως αφεντικό, ο γάιδαρος υπήρξε ο πρώτος δούλος και το αρχικό πείραμα της δουλείας. Και για να έρθουμε στα προφητικά του νομπελίστα φυσιοδίφη και ζωολόγου, η εξαφάνιση των γαϊδάρων από τις αυλές των αγροτικών οικογενειών συνέπεσε με την  εξαφάνιση ολόκληρων πληθυσμών από την αγροτική παραγωγή και ερήμωση χωριών. Επτά χιλιάδες χρόνια μαζί∙ και μετά;

…Μετά καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Καστρίτσης έρχονται να μας θυμίσουν πιστούς φίλους και συνεργάτες που χάνονται… Μόνο που κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει με μας…

 


Για τον τελευταίο γάιδαρο ο Γιάννης Καστρίτσης γράφει

Χρωστάω πολλά στα γαϊδούρια. Μια γνωριμία που ξεκινά από παλιά και κράτησε σχεδόν μια ζωή. Πέρα από την συμβολή τους στην οικογενειακή μας εργασία και οικονομία, το γαϊδούρι ήταν και το πρώτο μου μεταφορικό μέσο.

Υπομονετικό, συνεργαζόμενο, το πότιζα, το τάιζα, το παρατηρούσα πως ρουφούσε στο αυλάκι μεγάλες ποσότητες νερού και ανεβοκατέβαινε το λαρύγγι του με χαρακτηριστικό ήχο. Εκεί κάπου στην εφηβεία ασκήθηκα με προσοχή και στη δύσκολη τέχνη του πεταλώματος, προσέχοντας να μην πιάσουν ζωντανό τα πεταλόκαρφα. 


Κάποια στιγμή που ξεπέρασα τα όρια της ομαλής συνεργασίας μας, έφαγα μια κλωτσιά στο στομάχι και συνειδητοποίησα ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες του αμοιβαίου σεβασμού. Άλλη φορά πάλι, που θέλησα να τον καβαλήσω ξεσαμάρωτο, με εκσφενδόνισε μέσα σε ένα αυλάκι.

Σε αυτό που αποκαλείται καλλιτεχνική μου πορεία και εξέλιξη συνέβαλε σημαντικά. Ήταν ένα σταθερό μοντέλο που με υπομονή πόζαρε, ακίνητο ώσπου να αποδώσω τη μορφή του, χωρίς ποτέ να σχολιάζει τα σκαριφήματά μου.

Για τη συνέχεια εδώ:

https://www.art22.gr/%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b9/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...