ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

«Λόγος περί Ελευθερίας»: Μια ομαδική εικονική έκθεση online από την γκαλερί Σκουφά για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

 


25 Μαρτίου - 21 Απριλίου 2021

Έργα έξι καλλιτεχνών που εστιάζουν στα ιδανικά και τους ανθρώπους που συνετέλεσαν στον αγώνα της εθνικής ανεξαρτησίας

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, η γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την ομαδική εικονική έκθεση «Λόγος περί Ελευθερίας», μία αφιερωματική έκθεση που εστιάζει στα ιδανικά και τους ανθρώπους που συνετέλεσαν στον αγώνα της εθνικής ανεξαρτησίας, από τις 25 Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου 2021.

Μπορείτε να περιηγηθείτε εικονικά στον χώρο: https://www.youtube.com/embed/4AKawtaepkM καθώς και να δείτε όλα τα έργα της έκθεσης εδώ: https://www.skoufagallery.gr/gr/exhibitions/past/2021/96-ground-floor/812-omadiki-eikoniki-ekthesi.

Εκκινώντας από την επέτειο συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αλλά και από την τοποθεσία της γκαλερί επί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας στο Κολωνάκι, στην οδό που φέρει το όνομα ενός εκ των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, του Νικολάου Σκουφά, η ομαδική έκθεση, μέσα από τα έργα των έξι καλλιτεχνών που συμμετέχουν, επιχειρεί τον αναστοχασμό πάνω στο πολυσύνθετο ιστορικό γεγονός καθώς και να αναδείξει τους τρόπους που μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το σήμερα.

 

Τάσος Μαντζαβίνος – Ελευθερία ή Θάνατος, λάδι σε καμβά

 

Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος – Προσωπογραφία Δημητρίου Υψηλάντη

Η έκθεση δανείζεται τον τίτλο από το λογοτεχνικό έργο «Ελληνική Νομαρχία – ήτοι Λόγος περί Ελευθερίας» του Ανωνύμου του Έλληνος, που εκδόθηκε στην Ιταλία το 1806. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του νεοελληνικού διαφωτισμού, το οποίο θεωρήθηκε από τους ιστορικούς των νεότερων χρόνων ως «πνευματικός κρίκος» που οδήγησε στην δημιουργία της Φιλικής Εταιρίας και συνέβαλε στις μετέπειτα κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες που προετοίμασαν το έδαφος για την Εθνεγερσία.

Εμπνεόμενοι από την γραφή του ανώνυμου συγγραφέα του λογοτεχνικού έργου, η οποία συνδέει το εθνικό στοιχείο με τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της κριτικής σκέψης, οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν νέα ζωγραφικά έργα που ανοίγουν τον διάλογο για την σημασία της ελληνικής επανάστασης σήμερα.

 

Θανάσης Μακρής – λάδι σε ξύλο

 

Μανώλης Χάρος – Δύο φωτιές, μικτές τεχνικές σε χαρτί επικολλημένο σε αλουμίνιο

Η Μαρία Γιαννακάκη παρουσιάζει πορτρέτα πέντε φημισμένων αγωνιστών του ’21, ενώ ο Θανάσης Μακρής εμπνέεται από τον αυτοδίδακτο, λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο και τις θεατρικές παραστάσεις στις οποίες πρωταγωνιστούσε ως ήρωας της ελληνικής επανάστασης. Ο Τάσος Μαντζαβίνος δημιούργησε μία νέα σειρά ζωγραφικών έργων υπό τον γενικό τίτλο «Ελευθερία η Θάνατος», το εθνικό σύνθημα – σύμβολο και πολεμική ιαχή του Αγώνα που πυροδότησε τις απελευθερωτικές δράσεις. Ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος φιλοτέχνησε τρεις προσωπογραφίες σημαντικών φυσιογνωμιών της Εθνικής Ανεξαρτησίας, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του στρατιωτικού και πολιτικού Δημήτριου Υψηλάντη και του φιλέλληνα Βρετανού αξιωματικού Richard Church. Τέλος, τα έργα του Μανώλη Χάρου εστιάζουν στην ατμόσφαιρα της ηρωικής εξόδου του Μεσολογγίου τον Απρίλιο του 1826. Το Μεσολόγγι, ο αγώνας, ο πόνος, και τα μυστικά σινιάλα στη λιμνοθάλασσα, σε όλη τη διάρκεια του αποκλεισμού. Το τέλος, η σφαγή, ο χαλασμός, και η βοήθεια που δεν έφτασε ποτέ.

Παράλληλα με τις νέες αναθέσεις έργων, η έκθεση περιλαμβάνει και το μπρούτζινο γλυπτό «Οδυσσέας Ανδρούτσος» του Θανάση Απάρτη, που δημιούργησε το 1958.

 

Θανάσης Απάρτης – Οδυσσέας Ανδρούτσος, μπρούντζος

 

*Cover Photo: Μαρία Γιαννακάκη, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, 25×25 εκ. ξυλομπογιά, ακρυλικό και φύλλο χρυσού σε ξύλο, 2021

Συντελεστές

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες (με αλφαβητική σειρά):

Θανάσης Απάρτης, Μαρία Γιαννακάκη, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μαντζαβίνος, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Μανώλης Χάρος.

https://www.elculture.gr/blog/logos-peri-eleftherias-mia-omadiki-eikoniki-ekthesi-online-apo-tin-gkaleri-skoufa-gia-ta-200-chronia-apo-tin-elliniki-epanastasi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...