ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Αγγέλικα Κοροβέση – Εκεί που πάγωσε ο χρόνος

 Η γλυπτική σύνθεση στην καρδιά της Αθήνας μας θυμίζει μια «Ματωμένη Πέμπτη»

Γιάννης Τζιμούρτας

 Ένα γλυπτό που μοιάζει να μπλέκει με τον κόσμο και να συμμετέχει στην κίνηση, στη ζωή της πόλης βρίσκεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο στην οδό Πανεπιστημίου, απέναντι από το Αρσάκειο.

Είναι ένα γλυπτικό σύμπλεγμα που φιλοτέχνησε η Αγγέλικα Κοροβέση ως αφιέρωμα στη μνήμη τριών επαγγελματιών της Αθήνας που έχασαν τη ζωή τους σε διαδηλώσεις το Μάρτιο του 1927. Είναι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία των συνδικαλιστικών οργάνων των εμπόρων και βιοτεχνών για να τιμήσουν τους συναδέλφους τους και να θυμίζουν τους αγώνες που χρειάστηκε ο κλάδος τους για να επιβιώσει και να ανδρωθεί.

Δεν είναι το πρώτο δημόσιο γλυπτό που δημιουργεί η Αγγέλικα Κοροβέση, αλλά είναι το πρώτο με ένα νέο, για τη γλυπτική υλικό αλλά και ίσως το μοναδικό που απεικονίζει και αναφέρεται σε διαδήλωση και μάλιστα σε μια περιοχή που βιώνει των παλμό διαδηλώσεων και άλλων κινητοποιήσεων από τα πρώτα χρόνια που η Αθήνα ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα. Σε μια σύντομη συζήτηση μας η Αγγέλικα Κοροβέση μας μίλησε για το νέο της έργο.


Η Αγγέλικα Κοροβέση ξεναγεί στο γλυπτό της Πανεπιστημίου 44

Το έργο απεικονίζει ένα πολυάριθμο σύμπλεγμα ανθρώπων.  Παράλληλες ταυτότητες σε ένα κοινό στόχο.

Το έργο συμβολίζει τον κοινό Αγώνα των Μικρομεσαίων Επαγγελματιών και βιοτεχνών και είναι φόρος τιμής για τη θυσία των τριών αγωνιστών επαγγελματιών.

Πριν από 100 χρόνια στις 10 Μαρτίου του 1927, μετά από την κήρυξη Πανελλαδικής κινητοποίησης από τη ΓΣΕΒΕΕ, αντιδρώντας στους αντιεπαγγελματικούς νόμους της τότε κυβέρνησης, οι απεργοί αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για Δικαιοσύνη, εκείνη την Ματωμένη Πέμπτη

Με εξαίρεση το ανάγλυφο της οδού Σταδίου για το Σωτήρη Πέτρουλα, νομίζω ότι είναι το πρώτο δημόσιο γλυπτό στο κέντρο που αφιερώνεται και αναπαριστά μια διαδήλωση∙ και μάλιστα σε μια περιοχή που από το 1834 που η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα είναι η καρδιά απεργιών, διαδηλώσεων και κινημάτων.

Συμφωνώ ότι είναι σχεδόν το μοναδικό (εκτός από το ανάγλυφο που προαναφέρατε) Δημόσιο Μνημείο Αγώνα και θυσίας στο κέντρο της Αθήνας, στην Οδό Πανεπιστημίου 44.

 

Η χαραγμένη φιγούρα σύμβολο του «απόντα» διαδηλωτή


https://www.art22.gr/%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%ad%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%ad%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%ba%ce%b5%ce%af-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%ac%ce%b3%cf%89%cf%83%ce%b5-%ce%bf-%cf%87/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...