ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Γιατί στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο; – Η αληθινή ιστορία πίσω απ’ την παράδοση

Όταν μιλάμε για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, μας έρχεται μία πολύ συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό. Πώς κατασκευάστηκε όμως στ' αλήθεια αυτό το πολυαγαπημένο έθιμο;

Σιμόνη Σωτηρέλη Παπαδοπούλου

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι μια σύγχρονη εφεύρεση. Πρόκειται για ένα σε μεγάλο βαθμό λαϊκό σύμβολο, που δεν έχει καμία βάση στη Βίβλο.

Υπάρχουν πολλά δέντρα στη Βίβλο, από το Δέντρο της Γνώσης και το Δέντρο της Ζωής στη Γένεση μέχρι την αναφορά στο σταυρό του Χριστού ως «δέντρο» στις Πράξεις των Αποστόλων. Αλλά δεν υπάρχει κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Conversation.


Μύθοι και θρύλοι

Από την άλλη, πολλοί θρύλοι προσπαθούν να εξηγήσουν την προέλευση του.

Στη Γερμανία, ο ιεραπόστολος Βονιφάτιος, λέγεται ότι έκοψε μια γιγαντιαία βελανιδιά αφιερωμένη στον σκανδιναβικό θεό Θορ. Στη θέση της φύτρωσε ένα μικρό έλατο, το οποίο ανακήρυξε ως σύμβολο του χριστιανισμού – υποδεικνύοντας το τριγωνικό σχήμα του ως αντιπροσωπευτικό της Αγίας Τριάδας.

Στην Ιταλία, το χριστουγεννιάτικο δέντρο συνδέεται με την ιστορία του άστρου της Βηθλεέμ. Ένας θρύλος μιλάει για έναν φτωχό βοσκό που ήταν πολύ ταπεινός για να φέρει ένα δώρο στο μωρό Ιησού. Καθώς περπατούσε προς τη φάτνη, βρήκε ένα απλό δέντρο και αποφάσισε να το στολίσει με τα λίγα που είχε. Το δέντρο έλαμψε από φως, συμβολίζοντας το φως της γέννησης του Χριστού.


Στην Ελλάδα, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα συνδέονται συχνά με τον μύθο του «Δέντρου της Ζωής». Το δέντρο αντιπροσωπεύει την αιώνια ζωή, ως σύμβολο της ανανέωσης του νέου έτους. Σύμφωνα με το μύθο, οι καλικάντζαροι θέλουν να κόψουν το «Παγκόσμιο Δέντρο», το οποίο συγκρατεί τη Γη. Την παραμονή των Χριστουγέννων, βγαίνουν στην επιφάνεια για να προκαλέσουν προβλήματα, αλλά αποσπάται η προσοχή τους από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Έτσι, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, με τα φώτα και τα στολίδια του, πιστεύεται ότι απωθεί τους Καλικαντζάρους.

Για τη συνέχεια εδώ:

https://www.in.gr/2024/12/10/world/giati-stolizoume-xristougenniatiko-dentro-eilikrinis-istoria-piso-ap-tin-paradosi/?utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...