ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ζητούν πίσω τον Εφιππο Θωρακοφόρο Ηγεμόνα οι Καλύμνιοι

Δυόμιση χιλιάδες υπογραφές έχουν μαζέψει οι κάτοικοι της Καλύμνου, με τις οποίες ζητούν από το υπουργείο Πολιτισμού να επιστραφεί στο μουσείο του νησιού το άγαλμα του Έφιππου Θωρακοφόρου Ηγεμόνα, του σπουδαίου αρχαιολογικού ευρήματος που είχε βρεθεί εκεί πριν από χρόνια.

Ωστόσο από το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη αποφασιστεί να τοποθετηθεί στο νέο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων που θα δημιουργηθεί στον Πειραιά, το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2026.

Στη δεκαετία του ‘90 οι ψαράδες της Καλύμνου είχαν κερδίσει τα εύσημα της πολιτείας, γιατί εκτός από τον έφιππο θωρακοφόρο, και όλα τα υπόλοιπα πολύτιμα αρχαία αντικείμενα που έβρισκαν στον βυθό της θάλασσας τα παρέδιδαν στην πολιτεία για να πάνε στο μουσείο του νησιού τους.

Το άγαλμα του έφιππου θωρακοφόρου ηγεμόνα βρέθηκε πριν από 27 χρόνια, το 1997, από Καλύμνιους ψαράδες και με όλες τις νόμιμες διαδικασίες αποδόθηκε με υπουργική απόφαση στο μουσείο του νησιού.

Οι κάτοικοι επιμένουν να ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο την επιστροφή του αγάλματος ενθαρρυμένοι και από την θετική εξέλιξη της υπόθεσης της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας.

Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Καλύμνου Γιάννης Μαστροκούκος «δεν μπορεί εμείς να διεκδικούμε από τους Βρετανούς τα αγάλματα του Παρθενώνα και την ίδια στιγμή οι ίδιοι να μην μπορούμε μέσα στην πατρίδα μας να βρούμε και να αποδώσουμε το δίκαιο εκεί που πρέπει να αποδοθεί».

«Μας το έχουν πάρει και παραμένει κενή η προθήκη του στο μουσείο μας» τονίζει από την πλευρά της και η αντιδήμαρχος Τουρισμού Καλύμνου, Καλλιόπη Κουτούζη.

Ο κορμός του αγάλματος του έφιππου θωρακοφόρου χρονολογείται στη μέση Ελληνιστική εποχή και βρέθηκε σε υποθαλάσσια περιοχή της Καλύμνου. Είναι κατασκευασμένος από μπρούτζο, στο χέρι κρατά μολύβδινο αντικείμενο ενώ φέρει θήκη με τμήμα σιδερένιου ξίφους.

Το βάρος του είναι 154 κιλά. Η διακόσμηση του ενδύματός του συμπεριλαμβάνει εγχαράξεις και ένθεσεις χάλκινων ταινιών και μορφών.

Το περασμένο Μάιο μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καλύμνου οργάνωσαν δράση υπέρ της επιστροφής του αγάλματος.

Επίσης, τον περασμένο Οκτώβριο ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης κάλεσε την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ν’ αλλάξει την απόφασή της για την επιστροφή των αρχαιολογικών εκθεμάτων (έφιππος θωρακοφόρος) στο μουσείο της Καλύμνου, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή. Μάλιστα είχε ξεκινήσει την τοποθέτησή του διαβάζοντας ένα ποίημα για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Καλύμνου που δεν βρίσκονται στο μουσείο του νησιού, το οποίο έγραψε ο 15χρονος μαθητής Κώστας Τροικίλης και το αφιέρωσε στην υπουργό Πολιτισμού. Παραλλήλως τόνισε πως οι μαθητές της Καλύμνου αισθάνονται προδομένοι από την πατρίδα, καθώς η πολιτεία τους αφαιρεί τον πλούτο του νησιού τους.

 Πηγή: Δημοκρατική

 http://anaskafi.blogspot.com/2024/12/blog-post_99.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...