Ποια πολιτισμική επίδραση είχε η πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης (1204) και η ίδρυση λατινικών κρατιδίων στον ελληνικό χώρο; Ποια ήταν η σχέση Κρήτης και Βενετίας ως τα μέσα του 17ου αιώνα; Ποιος δημιούργησε την Αναγέννηση;
Κυρίαρχη άποψη είναι ότι η Αναγέννηση είναι δυτικό κατασκεύασμα και η Ανατολή την παρακολουθεί, αφομοιώνοντας ορισμένα στοιχεία της. Η άποψη αυτή προβάλλει την δογματική διάσταση του χριστιανισμού και την πολιτική αντιπαλότητα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Θεωρεί επίσης τον «ελληνισμό» ως στοιχείο ξένο προς τον χριστιανισμό. Πρόκειται για άποψη που δεν είναι ολότελα λαθεμένη. Αναπτύσσεται όμως πάνω σε στερεότυπα που παραβλέπουν αρκετά ιστορικά στοιχεία, ιδιαίτερα του 13ου και 15ου αιώνα, ή αποσυνδέουν την Μεταρρύθμιση από την Αναγέννηση, ή είναι αναχρονιστικά διατυπωμένη με βάση την λογική των εθνικών κρατών του 19ου και 20ου αιώνα. Αποκορύφωμα της άποψης αυτής είναι η πλήρης δυτικοποίηση της ιστορίας της χριστιανικής Ανατολής και η αποδοχή των όρων «Βυζάντιο», «Γραικοί», «Μεσαίωνας», ως όρων αυτοπροσδιορισμού ή ακριβολογίας.
Το ντοκιμαντέρ που ακολουθεί είναι του Δήμου Θέου και του Σταμάτη Τσαρουχά. Προβλήθηκε το 1991 στην ΕΡΤ. Είναι από μια σειρά 11 επεισοδίων με τίτλο «Ελληνισμός και Δύση». Ακολουθεί την άποψη που προαναφέρθηκε, επισημαίνοντας την υλιστική κατεύθυνση της Δύσης ως θεμελιώδους διαφοράς μεταξύ Δύσης και Ανατολής.
Μιχαήλ Δαμασκηνός: Η Σταύρωση του Αγ. Ανδρέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου