ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Τα μικρότερα πορτρέτα του Ρέμπραντ εκτίθενται στο Rijksmuseum

 
Είχαν χαθεί για σχεδόν 200 χρόνια

Τα δύο μικρότερα πορτρέτα του Ολλανδού ζωγράφου Ρέμπραντ εκτίθενται στο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ από την περασμένη Τετάρτη. Οι πίνακες είχαν χαθεί για σχεδόν 200 χρόνια και εμφανίστηκαν πριν από δύο χρόνια. Μετά από εκτενή έρευνα του Rijksmuseum, επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για αυθεντικά έργα του Ρέμπραντ.

Οι δύο πίνακες, που χρονολογούνται από το 1635, είναι πορτρέτα του Jan Willemsz van der Pluym και της συζύγου του Jaapgen Caerlsdr, που ήταν μέλη του οικογενειακού κύκλου του καλλιτέχνη. Ο Ρέμπραντ ήταν ο πιο περιζήτητος δημιουργός πορτρέτων στο Άμστερνταμ την εποχή που ζωγράφισε τα συγκεκριμένα έργα.

«Λαμβάνοντας υπόψη το μικρό τους μέγεθος τους και το δυναμικό στυλ σκίτσου, πιθανότατα τα ζωγράφισε ως χάρη στο ζευγάρι» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μουσείου.


Πορτρέτα του Jan Willemsz van der Pluym και της συζύγου του Jaapgen Caerlsdr, έργο του Ρέμπραντ. Έχουν δοθεί με μακροχρόνιο δανεισμό στο Rijksmuseum από την  οικογένεια του Χένρι M. Χόλτερμαν. Φωτ.: Rijksmuseum/Olivier Middendorp.

Έρευνες με φωτογραφία με ακτίνες Χ και υπέρυθρες ακτίνες, μαζί με την ανάλυση δειγμάτων βαφής, έδωσαν τα στοιχεία ότι ο Ρέμπραντ δημιούργησε πράγματι τους πίνακες. «Όταν συνδυάζονται, τα διάφορα ερευνητικά αποτελέσματα αποτελούν πειστικά στοιχεία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Μουσείου. Βασικοί παράγοντες όπως η τεχνική ζωγραφικής, οι χρωστικές ουσίες και η σύνθεση και η δομή του χρώματος δείχνουν ότι πρόκειται για έργα του Ρέμπραντ.

Οι δύο πίνακες πωλήθηκαν τελευταία φορά το 1824. Τους δύο τελευταίους αιώνες δεν παρουσιάστηκαν στο κοινό και παρέμειναν στην ίδια βρετανική ιδιωτική συλλογή. Η οικογένεια Χόλτερμαν αγόρασε τα πορτρέτα σε δημοπρασία του Οίκου Christie’s στο Λονδίνο τον Ιούλιο έναντι 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα δύο πορτρέτα, σύμφωνα με δημοσίευμα της nltimes, δόθηκαν με μακροπρόθεσμο δανεισμό στο Rijksmuseum. «Δεδομένης της στενής σχέσης μου με το Μουσείο και του γεγονότος ότι η ομάδα των ειδικών διεξήγαγε έρευνα σε αυτά τα πορτρέτα εδώ και χρόνια, αισθάνομαι ότι αυτά τα έργα ανήκουν στο Μουσείο» δήλωσε ο Χένρι Χόλτερμαν, διευθύνων σύμβουλος της Reggeborgh.

«Ο Jan και η Jaapgen θα φέρουν τους επισκέπτες πιο κοντά στον οικογενειακό κύκλο του Rembrandt. Είναι υπέροχο που οι πίνακες αποκτήθηκαν από την οικογένεια Χόλτερμαν και που τους εμπιστεύονται στο Rijksmuseum, ώστε να μπορούν να τους απολαύσουν εκατομμύρια άνθρωποι», δήλωσε ο Τάκο Ντίμπιτς, διευθυντής του Μουσείου.

 

 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Κ.Γ.).

https://www.archaiologia.gr/blog/2023/12/19/%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%84%cf%81%ce%ad%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%81%ce%ad%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%84-%ce%b5%ce%ba/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...