ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Από τα αρχαιότερα γεφύρια της Ευρώπης & οι θρύλοι που το ζώνουν

Το γεφύρι στο Ξηροκάμπι Λακωνίας, (Από πολλούς εικάζεται πως το γεφύρι του Ξηροκαμπίου) το αρχαιότερο της Ευρώπης, μετράει σχεδόν 2.200 χρόνια ζωής σε αυτό τον κόσμο. Έχει καταφέρει να περάσει αλώβητο από πολέμους, σεισμούς και λοιπές καταστροφές. Στέκει ακόμα όρθιο και παραμένει το ίδιο επιβλητικό όπως και τότε.

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για το συγκεκριμένο γεφύρι. Μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις από τη μυθολογία και την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια. Είναι τόσα πολλά αυτά που ζώνουν το γεφύρι που από μόνα τους τα λόγια, το κάνουν να φαίνεται ακόμα πιο πελώριο από ό,τι στην πραγματικότητα είναι.

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα (απ’ άκρη σ ‘άκρη) φημίζεται για τα γεφύρια της και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους. Εντυπωσιακότερο όλων δε, είναι πως τα περισσότερα από αυτά φτιάχτηκαν πολλές εκατοντάδες (ακόμα και χιλιάδες) χρόνια πριν και φτάνουν στο σήμερα ατόφια. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, χρησιμοποιούνται κανονικότατα στις μέρες μας εξυπηρετώντας τους ίδιους σκοπούς όπως και χιλιάδες χρόνια πριν.

 

Το μονότοξο γεφύρι στο Ξηροκάμπι Λακωνίας _ το αρχαιότερο της Ευρώπης

Πίσω στα δικά μας όμως και στο πανέμορφο γεφύρι στο Ξηροκάμπι Λακωνίας, 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σπάρτης. Το λίθινο γεφύρι χτίστηκε περίπου το 100 π.Χ. κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Ενώνει τις δυο όχθες του ποταμού Ερασίνου ή Ρασίνα στην αρχή του φαραγγιού του Ανακώλου.

Στους Ρωμαϊκούς χρόνους, αποτελούσε μέρος της Βασιλικής Οδού η οποία συνέδεε τη Σπάρτη με το λιμάνι της Καρδαμύλης.

Από πολλούς εικάζεται πως το γεφύρι του Ξηροκαμπίου είναι το αρχαιότερο της Ευρώπης. Άλλη μερίδα αρχαιολόγων όμως υποστηρίζει πως η Αρκαδική Γέφυρα στο χωριό Αρκαδικό Αργολίδας κατέχει αυτό τον τίτλο.

Όπως και να ‘χει, εδώ μιλάμε για ένα γεφύρι που χτίστηκε πριν από σχεδόν 2.200 χρόνια και καταφέρνει να στέκει όρθιο παρά τις φθορές του χρόνου, σεισμούς, πολέμους και λοιπές φυσικές (ή μη) καταστροφές. Αν αυτό δεν είναι επιτυχία της μηχανικής ή της αρχιτεκτονικής, τότε τι;

Το σίγουρο (αποδεδειγμένα από τους ειδικούς) είναι πως το πέτρινο, μονότοξο γεφύρι των Ελληνιστικών Χρόνων στο Ξηροκάμπι Λακωνίας είναι το μοναδικό σε χρήση σε όλη την Ευρώπη.



Θρύλοι και μύθοι που γιγαντώνουν τη φήμη του γεφυριού

Ο ερωτευμένος Πάρις και η Ωραία Ελένη (η όμορφη γυναίκα του Μενελαου) πέρασαν από την περίφημη γέφυρα στο δρόμο τους προς την Καρδαμύλη από όπου κι απέπλευσαν για την Τροία. Τα υπόλοιπα τα έγραψε ο Όμηρος…

Ο Νεοπτόλεμος, γιος του Αχιλλέα, πέρασε κι αυτός από δω με προορισμό τη Σπάρτη. Εκεί θα παντρευόταν την Ερμιόνη, την κόρη της Ελένης και του Μενέλαου.

Ο Τηλέμαχος, γιος του Οδυσσέα, κάνει το πέρασμά του επίσης από τη γέφυρα αυτή όταν πηγαίνει στη Σπάρτη για να μάθει πληροφορίες για τον αγνοούμενο πατέρα του.

Για τη συνέχεια εδώ:

https://ellinondiktyo.blogspot.com/2024/02/blog-post_50.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...